StoryEditor

Aplikácie dajú Slovákom prácu

08.09.2013, 23:36
Rastúcu popularitu smartfónov a tabletov využívajú aj naše firmy.

Pred štrnástimi rokmi začínali traja, dnes zamestnávajú 30 ľudí a svoju pobočku otvárajú aj v Spojených štátoch. Veľká časť klientely bratislavskej IT spoločnosti Resco totiž sídli práve tam. „Momentálne rozbiehame našu spoločnosť aj v Severnej Amerike, kde okrem našich zákazníkov pôsobia aj ďalšie veľké spoločnosti, čo zvyšuje naše možnosti. Teraz tam máme jedného človeka, ale v budúcom roku by k nemu mali pribudnúť ďalší dvaja obchodníci,“ vysvetľuje konateľ firmy Resco Radomír Vozár.

Popredná klientela

Slováci začali so spotrebiteľskými aplikáciami, postupne pracovali na nástrojoch pre iných vývojárov, až napokon skončili pri mobilných CRM softvéroch. To v praxi znamená, že manažéri môžu vďaka smartfónom či tabletom jednoducho riadiť kľúčové aktivity vo firme, ako je predaj, marketing, komunikáciu so zákazníkmi či distribúciu produktov. Šetria tak čas aj peniaze. „Našou výhodou je, že ponúkame celkové riešenia, nie iba služby,“ uvádza Vozár. Ako dodáva, z viac ako štyroch stoviek klientov by sa dvadsiatka z nich dala označiť za najznámejšie firmy. Figurujú medzi nimi mená ako holandský Heineken či farmaceutický gigant Bayer.

Počet vývojárov rastie

Šance, ktoré prináša enormný rast popularity smartfónov a tabletov vo firmách po celom svete, však využilo viacero našich firiem. Vývoj aplikácií podľa najnovších čísel dáva v Európe prácu tisíckam ľudí. Slovensko nie je v tomto trende výnimkou. „V súčasnosti naša spoločnosť zamestnáva 60 full-time developerov na vývoj aplikácií. Tento stav, samozrejme, nie je konečný, na základe rozvoja spoločnosti a trendu, akým napredujeme, je viac ako pravdepodobný každoročný nárast o 15 percent,“ uvádza marketingový manažér Pantheon Technologies Tomáš Kováčik. Spoločnosť, ktorá je už známa aj v americkom Silicon Valley, začala pred viac ako desiatimi rokmi predajom počítačov. Teraz pomáha „aplikáciami šitými na mieru“ zefektívňovať komunikáciu a biznis vo firmách.

Podľa odborníkov bude v najbližších rokoch počet slovenských vývojárov aplikácií prudko rásť. „Z terajších tisícok programátorov to do konca budúceho roka môžu byť desaťtisíce,“ konštatuje šéfredaktor PC Revue Ondrej Macko. Nárast dopytu si totiž vyžaduje samotný trh. „IT sektor sa mení. Kedysi si ľudia skladali počítače, dnes chcú tablet s potrebnými aplikáciami, ktoré musí niekto vytvoriť,“ tvrdí výkonný riaditeľ IT asociácie Slovenska Gustáv Budinský. Ako dodáva, vyvíjať softvér sa začínajúcim startupom navyše vyplatí viac. „Je jednoduchšie posadiť ľudí do kancelárie a dať im počítače, ako zaoberať sa výrobou a vynaložiť náklady na haly či stroje,“ myslí si Budinský a poukazuje aj na vysokú pridanú hodnotu takýchto pracovných pozícií. Presný počet ľudí, ktorí sa vývoju aplikácií u nás venujú, je však možné odhadnúť len veľmi ťažko. Mnohí samostatní programátori to totiž robia na vlastnú päsť a týmto koníčkom si iba privyrábajú.

Made IT Slovakia

Úspešných Slovákov, ktorí sa na trhu s aplikáciami presadili, by sme našli viacero. „Vo vývoji aplikácií sme na tom veľmi dobre. Trh je dobre rozbehnutý, aj preto vznikajú nové firmy,“ hovorí Budinský. Na svetovom poli sa dokázali presadiť napríklad Sygic, Excalibur ako aj spoločnosť Ardaco. Tá má pre mobilné telefóny Severoatlantickej aliancie dodať aplikáciu, ktorá zabráni odpočúvaniu. „Silentel je schválený na používanie v rámci NATO a ako jediný systém na svete pre mobilnú komunikáciu je uvedený v produktovom katalógu NATO na stupeň Dôverné,“ povedal prednedávnom pre HN produktový manažér Ardaco Michal Palát. Podľa Ondreja Macka mnohí naši programátori pracujú v zahraničí pre veľké IT spoločnosti a niekedy ani nevieme, že aplikácia pochádza od Slováka.

Zamestnanci s aplikáciami

Príjmy z mobilných aplikácií určených pre biznis dosiahnu v roku 2017 takmer 50 miliárd dolárov (38 miliárd eur), čo v porovnaní s vlaňajškom predstavuje 50-percentný nárast. Tvrdí to najnovšia štúdia spoločnosti Strategy Analytics. „Pracovníci sa od písania e-mailov a správ na mobiloch posunuli ďalej. Na smartfónoch teraz využívajú rôzne aplikácie, vďaka ktorým môžu tvoriť obsah či pracovať na všelijakých biznis procesoch. Firmy od svojich zamestnancov totiž vyžadujú, aby boli produktívni aj počas cesty k zákazníkovi, v priebehu času, ktorý s ním strávia i keď sa vracajú späť do firmy,“ uvádza riaditeľ pre biznis cloud stratégie spoločnosti Strategy Analytics Mark Levitt. Štúdia ďalej uvádza, že v tomto roku bude biznis aplikácie využívať viac ako 200 miliónov zamestnancov.

01 - Modified: 2005-06-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy
01 - Modified: 2024-04-03 10:44:04 - Feat.: - Title: Výkonný tablet z Číny sa začne predávať začiatkom budúceho týždňa. Prinesie silné parametre za prijateľnú cenu 02 - Modified: 2024-02-16 09:44:00 - Feat.: - Title: Lacný tablet, ktorý je ideálnou voľbou pre nenáročného užívateľa. Za nízku cenu prinesie zaujímavé prekvapenie 03 - Modified: 2024-02-09 06:50:43 - Feat.: - Title: Apple pracuje na skladacích iPhonoch a iPadoch. Prototypy sa podobajú produktom Samsungu 04 - Modified: 2023-12-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Samsung tablet, ktorý nemá obdobu: Veľkosťou zatieni aj tie najrozmernejšie, poteší aj skvelou výbavou 05 - Modified: 2023-08-19 04:30:00 - Feat.: - Title: Chcete tablet, no netúžite naň minúť celú výplatu? Na slovenský trh prichádza cenovo dostupná novinka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 20:04