StoryEditor

Česi sa boja úniku dát viac ako my. S tabletom tam do práce nechoďte

07.02.2014, 13:27
Autor:
pjpj

Pokiaľ si chcete zobrať do práce vlastný tablet či počítač, na Slovensku s tým budete mať menší problém ako v Česku. Podľa prieskumov spoločnosti Intel sú zamestnávatelia pri zavádzaní takzvaného trendu BYOD (Bring your own device = prines si vlastný počítač) stále priveľmi opatrní.

Veľké množstvo súkromných zariadení totižto stále nespĺňa požiadavky na firemnú bezpečnosť a správu IT,“ vraví Evžen Pavlovský, obchodný manažér spoločnosti Intel pre strednú a východnú Európu. Dopĺňa, že podniky majú najväčší strach majú z bezpečnostných incidentov, z úniku firemných dát ako aj dĺžky prípadných opráv.

K obratu nepríde

Využívať svoj vlastný počítač či tablet aj pre pracovné účely mohli v Českej republike v minulom roku zamestnanci malého počtu firiem a výrazný zlom podľa prieskumu spoločnosti Intel nenastane ani v roku 2014.

Zatiaľ, čo až polovica svetových firiem, najmä v Spojených štátoch, malo v úmysle v roku 2013 umožniť zamestnancom využívať ich vlastné počítače a tablety aj v práci, európske firmy sú v prijímaní konceptu BYOD zdržanlivejšie. V krajinách strednej Európy to bolo v priemere len dvanásť percent. Maďarsko (18 percent) a Česká republika (14 percent) sú nad priemerom. Ten znižuje Slovensko (9,8 percenta) a Poľsko (7,5 percenta. Informácie o opatrnom postupe stredoeurópskych firiem v oblasti BYOD priniesol prieskum spoločnosti Intel zorganizovaný medzi 726 stredoeurópskymi firmami.

Sme konzervatívni

Okrem existujúcich podporovateľov najväčší potenciál ďalšej podpory konceptu BYOD v prieskume spoločnosti Intel vykázali firmy v Poľsku (19 percent) a v Českej republike (10 percent). Najkonzervatívnejšie ku konceptu BYOD pristupujú slovenské spoločnosti, kde viac ako 82 percent opytovaných manažérov IT BYOD nepodporuje a ani sa nechystá podporovať  v najbližšom období.

Stredoeurópske spoločnosti dôkladne zvažujú všetky pre a proti, ktoré by BYOD prinieslo. V súčasnosti sú firmy veľmi zdržanlivé, pretože množstvo skromných zariadení zamestnancov stále nespĺňa požiadavky firiem na bezpečnosť a správu IT,“ tvrdí Evžen Pavlovský.

Medzi hlavné dôvody prečo je zapojenie zamestnaneckých počítačov zo strany IT profesionálov prijímané s rešpektom, patria celosvetovo otázky firemnej bezpečnosti. „Koncept BYOD je nepochybne významným zásahom do firemnej infraštruktúry najmä kvôli masívnemu zapojeniu mobilných platforiem, ktoré sú v súčasnej dobe len ťažko zlúčiteľné s bezpečnostnými štandardami firiem,“ dodáva Evžen Pavlovský.

 

01 - Modified: 2024-04-03 10:44:04 - Feat.: - Title: Výkonný tablet z Číny sa začne predávať začiatkom budúceho týždňa. Prinesie silné parametre za prijateľnú cenu 02 - Modified: 2024-03-26 09:38:43 - Feat.: - Title: Tráviť voľný čas za počítačom sa mužom nevypláca. Negatívne to vplýva na erekciu a tvorbu spermií 03 - Modified: 2024-02-16 09:44:00 - Feat.: - Title: Lacný tablet, ktorý je ideálnou voľbou pre nenáročného užívateľa. Za nízku cenu prinesie zaujímavé prekvapenie 04 - Modified: 2024-02-09 06:50:43 - Feat.: - Title: Apple pracuje na skladacích iPhonoch a iPadoch. Prototypy sa podobajú produktom Samsungu 05 - Modified: 2024-01-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Revolučný počítač Applu oslavuje výročie. Macintosh je s nami už 40 rokov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 15:02