StoryEditor

Z rastu cien elektriny profituje distribúcia

02.01.2003, 23:00

Ceny elektriny sa v priemere zvýšili o štvrtinu, v dodávateľskom reťazci však budú z toho najviac profitovať distribučné spoločnosti, v oveľa nižšej miere Slovenské elektrárne a prenosová sústava. Plusom je, že sa novým cenníkom elektriny úplne odstránili krížové dotácie medzi odberateľskými kategóriami pri Západoslovenskej energetike a Východoslovenskej energetike. Nepodarilo sa to pri Stredoslovenskej energetike a to v dôsledku zloženia odberateľov.
Zvýšenie cien tvrdo postihne obyvateľov, ktorí kúria s elektrinou, lebo tu sa zvýšia ceny viac ako o tretinu. Stúpli sa ceny aj pre napájanie železničnej dopravy, kde v minulosti boli problémy s platením. Predstavitelia distribučných spoločností argumentujú, že takéto rozloženie benefitov z ceny elektriny je potrebné na obnovu ich zariadení. Tú už nie sú schopní zabezpečovať z odpisových zdrojov, lebo účtovná hodnota zariadení bola pri ich obstarávaní podstatne nižšia ako dnes. Pri elektrine sú od začiatku roka splnené všetky predpoklady, aby vznikla ďalšia kategória odberateľov, tzv. oprávnených. Tí si majú možnosť niektoré zložky ceny plynu či elektriny dohodnúť individuálne. Dokonca tretinu elektriny môžu doviezť zo zahraničia. Ceny zemného plynu sa zvýšili v priemere o 40 %, bude z nich profitovať prakticky monopolný dodávateľ Slovenský plynárenský priemysel. Krížové dotácie pri plynárenských odberateľských kategóriách prakticky zostávajú, lebo cena za plyn pre domácnosti, ktoré ním kúria, sa zvýšila na 6,92 Sk za m3 a pre veľkoodberateľov až zhruba na 9 Sk za m3 (oba údaje sú vrátane DPH). Takáto politika umožní, aby sa domácnosti odpájali od centrálneho zásobovania teplom alebo aj od domových kotolní a budovali si svoje zdroje tepla na plyn.
Priemyselníci združení v AZZZ opakovane protestovali proti cenám energií, chceli rozložiť zdražovanie na viac etáp a žiadali možnosť súdne preskúmavať rozhodnutia ÚRSO. Problém predniesli aj na rokovaní tripartity. Vláda im nevyhovela. Ešte v decembri doručili všetkým poslaneckým klubom do NR SR návrh na zmenu zákona o regulácii sieťových odvetví.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 07:30