StoryEditor

Chcela zarábať viac. A tak kývla na prácu načierno

03.10.2014, 00:00
Dôvodom, prečo vôbec Daniela na ponuku pracovať načierno prikývla, bol nedostatok práce (ilustračná snímka).

Vyštudovala odbor, kde pracovať načierno nie je nič nezvyčajné. Cestovný ruch totiž patrí spolu s ďalšími odvetviami medzi tie, ktoré štát kontroluje najčastejšie. A neustále nachádza nové a nové pochybenia. O možnosti, že raz bude musieť riešiť takýto problém, však ešte ako študentka nepremýšľala. Nakoniec bola aj ona jednou z tých ľudí, ktorí na tento fenomén narazili.

Bez práce

Dôvodom, prečo vôbec na ponuku pracovať načierno prijala, bol nedostatok práce. V súčasnosti 23-ročná Daniela, ktorá si neželá uviesť celé meno, ale HN ho majú k dispozícii v redakcii, si totiž nevedela dlho nájsť na východe prácu. Na dva roky sa zamestnala v Bratislave, aby sa po čase vrátila späť do Kežmarku. A zaevidovala sa na úrade práce. Výsledok – mesačné 150-eurové dávky od štátu. V tomto období však dostala ponuku pracovať ako recepčná v hoteli, avšak len za minimálnu mzdu. Reálne by tak na účet dostávala len približne 300 eur v čistom. „Nechcela som sa vzdať podpory od štátu za také malé peniaze,“ hovorí.


Čítajte viac:

Biznis má účet za čiernu prácu

Kobra, ktorá hľadá čiernu zónu Slovenska

Firmy dostávajú často vysoké pokuty aj za omyly

Načierno dnes vo firmách pracuje stotisíc ľudí

Byrokracia aj systém. Strašiaky živiace čiernu prácu


Nakoniec sa s riaditeľom dohodla na riešení, ktoré vyhovovalo obom – Daniela zostala na úrade práce a zároveň pracovala v hoteli, sčasti načierno. Ako hovorí, takéto ústne dohody nie sú v tomto odvetví nič výnimočné.

Časť peňazí, konkrétne 148 eur, ktoré povoľuje štát, tak dostávala cez zmluvu na dohodu. Takúto šancu pracovať má každý nezamestnaný, pričom odvody za neho platí štát. Ostatné peniaze dostávala každý mesiac na ruku.

Odvody platí štát

„Chcela som pracovať, nechcela som zostať sedieť doma a, samozrejme, aj každé euro príde vhod,“ vysvetľuje svoju motiváciu. Zaradila sa tak medzi tisícky ďalších nelegálne pracujúcich Slovákov. Pre zhrnutie: celkový mesačný príjem Daniely tak bol 450 eur. Časť tvorila podpora v nezamestnanosti, časť peniaze na dohodu a ostatok pláca na ruku. Okrem toho odvody za ňu odvádzal štát, čo v praxi znamená, že si sporila aj na dôchodok.

S nápadom prišiel podľa Daniely riaditeľ hotela. Takéto zmluvy sú totiž pre firmy veľmi výhodné. Na odvodoch a daniach ušetria stovky eur. „A pritom sa nemusia báť, že im na to príde inšpekcia. Zmluvu predsa mám, a ako mi dokážu, že som tam viac, ako mám byť?“ dodala na záver.

01 - Modified: 2006-11-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Už aj šaty z cukríkov
01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Miliardové injekcie a bohatá Európa ako na dlani. Brusel postavil náš biznis na nohy, no vypýtal si krutú daň 03 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 18:15