StoryEditor

Ukrajina je v podobnej situácii ako my po vláde Mečiara

22.02.2015, 18:10
Bývalý minister financií a poslanec parlamentu Ivan Mikloš v rozhovore pre HN:

Ukrajina sa chce inšpirovať Slovenskom a jeho reformami, ktoré urobili vlády Mikuláša Dzurindu. So zmenami bude nášmu východnému susedovi radiť bývalý minister financií Ivan Mikloš. Na otázky o svojej novej práci odpovedal pre HN.

Máte byť novým šéfom poradcov ukrajinskej ministerky financií Natalie Jareskovej. Čo ako prvé na tejto pozícii urobíte?
Prvé kroky som už urobil. Práve som sa vrátil z Kyjeva, kde som absolvoval stretnutia a rokovania nielen s ministrami a ich spolupracovníkmi, ale aj s premiérom a niektorými poslancami.


Prečítajte si aj: Mikloš pracuje pre ukrajinskú vládu. Dostal významnú funkciu
                             Mikloš mieri opäť na rezort financií


V akom stave je ukrajinská ekonomika?
Vo veľmi zložitom stave. Hlavnou príčinou je práve absencia potrebných reforiem počas celých 25 rokov od pádu komunizmu. Práve preto je dnes ich jedinou šancou tieto reformy čo najrýchlejšie uskutočniť. Dá sa povedať, že stav ukrajinskej ekonomiky je dnes v mnohom podobný tomu, ktorý sme zdedili na konci roku 1998 po Mečiarovi. To sa týka najmä absencie zahraničných investícií, nereštrukturalizovaného priemyslu, platobnej neschopnosti a insolventnosti štátu, ale aj podnikov, obrovskej korupcie a žalostne slabej vymožiteľnosti práva, ale napríklad aj zúfalého stavu bankového sektora. Samozrejme, na Ukrajine je to ešte zložitejšie v tom, že na východe Ukrajiny je vojna.


Bývalý minister financií Ivan Mikloš. Snímka: TASR/M. Svítok

Aké konkrétne zmeny plánuje na Ukrajine presadiť?
Dohodli sme sa s ministrami, ktorým radím, že prioritne sa budem zaoberať stabilizáciou a konsolidáciou verejných financií a daňovou reformou, ako aj koordináciou hospodárskej politiky vlády. Mal by som radiť aj v oblasti fiškálnej decentralizácie a reorganizácie a reštrukturalizácie ministerstiev.

Nakoľko budú teda, vzhľadom na situáciu na Ukrajine, vaše návrhy presaditeľné?
Dnešná situácia na Ukrajine nie je dôvodom na pomalšie alebo slabšie reformy, ale naopak, na hlbšie, rýchlejšie a razantnejšie.

Na akých podmienkach spolupráce ste sa s ukrajinskou vládou dohodli?
Dohodli sme sa, že budem poradcom dvoch ministrov, ministerky financií a ministra hospodárstva. Nebude to práca na plný úväzok, ale plánujem tráviť v Kyjeve mesačne jeden až dva týždne.

Ide o platenú či neplatenú funkciu?
Tieto veci zatiaľ nie sú doriešené.

Budete šéfom poradenského tímu. Beriete si doň aj niekoho zo Slovenska?
O tom je zatiaľ predčasné hovoriť, len teraz som začal. Ale ak to bude možné, tak určite by som rád do práce zapojil aj ďalších ľudí, s ktorými som na slovenských reformách pracoval.

01 - Modified: 2007-03-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odbočka Družby schválená
01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 03:10