StoryEditor

Čo zachráni víťaza českých volieb? Ak skončia všetci jeho lídri

28.10.2013, 14:10
Českí sociálni demokrati na čele s Bohuslavom Sobotkom, sklamali voličov. Miesto vládnutia bojujú medzi sebou o stoličky.

A je to tu. Netrvalo dlho a scenáre o útokoch na Bohuslava Sobotku (na snímke) sa napĺňajú. 20 z 33 hlasujúcich členov vedenia ČSSD vyzvalo svojho predsedu, aby skončil. Ten však hrá mŕtveho chrobáka a odstúpiť neplánuje. „Považujem za neuveriteľné, že Bohuslav Sobotka odmieta rešpektovať výsledok demokratického hlasovania legitimne zvoleného vedenia ČSSD,“ povedal pre Mf Dnes podpredseda ČSSD a hlavný iniciátor požiadavky na odstúpenie predsedu Michal Hašek. Navyše sa v strane ozývajú hlasy, že by mali skončiť všetci lídri.

To, že sa Sobotkovej hlavy dožaduje, prekvapuje málokoho. Je známe, že on, rovnako ako šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc nerešpektujú Bohuslava Sobotku ako predsedu prakticky od roku 2011, kedy bol do čela strany menovaný.

Voliči sú znechutení
O puč sa pokúšali niekoľkokrát. Na poslednom celostraníckom zjazde, aj pri hlasovaní o podpore, či nepodpore dočasnej vláde. Tým, ktorý v skutočnosti dvíha ruky poslancov ČSSD pri hlasovaniach nad ich hlavy je často prezident Miloš Zeman. Ten sa teraz vyslovil za to, že by mal Sobotka skončiť. Opäť nič prevratné. Čo však prekvapuje je to, že sa mohutný puč spustil deň po parlamentných voľbách.


V úžase sú najmä voliči sociálnej demokracie. Keď v sobotu vhadzovali hlasovací lístok do urny, nečakali, že sa oň už na druhý deň bude „biť“ celé vedenie strany. Miesto toho, aby riešili s kým vládnuť, teraz v ČSSD riešia skôr to, ako vytvoriť komplot proti straníckemu protivníkovi. Viacero sociálnych demokratov hovorí o negatívnych reakciách voličov, ktorí strane píšu. Slová kritiky a sklamania. Ťažko povedať, či si to bojujúce egá vedenia uvedomujú. Ľahko sa môže stať, že ak s hádkami neprestanú, po opakovaných voľbách budú komentovať ďalší negatívny preferenčný rekord.

Zvíťazí tretí?
V najbližších dňoch majú socialisti rokovať v krajoch. V tých má navrch Michal Hašek. Existujú tak tri varianty. Pre voliča oranžových najpriateľnejšia - Hašek s Tejcom dostanú rozum, stiahnu sa a nechajú Sobotku vyjednať vládu. Druhá varianta, krvavá pre Bohuslava Sobotku - jeho odvolanie celou členskou základňou.
A to, čo by ČSSD pomohlo najviac - varianta „kde sa dvaja bijú tretí zvíťazí“. Čoraz hlasnejšie sa v strane ozývajú hlasy, že by bolo najlepšie, ak skončia Hašek, Tejc aj Sobotka. Večné spory by skončili predsedníctvom Milana Chovanca.

 

 

01 - Modified: 2005-08-11 16:03:00 - Feat.: 0 - Title: Na zvýšenie platov učiteľov potrebuje NSK asi 40 miliónov
01 - Modified: 2024-01-11 13:41:03 - Feat.: - Title: Biden stráca černošských voličov. Teraz hľadá cestu, ako ich získať späť, píšu americké médiá 02 - Modified: 2023-09-16 16:44:14 - Feat.: - Title: Po sobáši možno voliť aj s potvrdením či žiadosťou o vydanie nového občianskeho preukazu 03 - Modified: 2023-09-16 14:41:15 - Feat.: - Title: Konferencia biskupov Slovenska v súvislosti s voľbami vyzýva veriacich, aby nepodľahli pasivite 04 - Modified: 2023-08-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Futbalista, kanoista i boxer. Športovci na kandidátke? Pre strany je to stávka na istotu, tvrdí pre HN expert 05 - Modified: 2023-07-28 10:14:00 - Feat.: - Title: SaS apeluje na voličov zo zahraničia, aby využili možnosť voliť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 08:13