StoryEditor

Za nadčasy dostávame viac voľna ako priemer EÚ, na Fínov však nemáme

05.04.2015, 11:52
Autor:
TASRTASR
Vo Fínsku až 84,5 percenta firiem vymieňa všetkým zamestnancom hodiny odpracované navyše za deň voľna.

K obľúbeným benefitom firiem na Slovensku patrí ponúkanie flexibilného pracovného času, kedy zamestnanci nemajú pevne stanovený začiatok a koniec pracovnej doby. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Poštovej banky, ktorú zostavila na základe údajov prieskumu agentúry Eurofound za rok 2013.

Prieskum ukázal, že v 56 percent slovenských podnikov má výhodu flexibilného pracovného času minimálne pätina zamestnancov. "To je tesne nad priemerom Európskej únie (EÚ). Lídrom je v tomto smere Fínsko, kde rovnakému podielu zamestnancov poskytuje takýto benefit zhruba 8 z 10 podnikov. Naopak, v Chorvátsku a Bulharsku to je len približne štvrtina spoločností," skonštatovala analytička Poštovej banky Dominika Ondrová.

Nadčasy? Sme na tom lepšie ako v EÚ

Ako ukázal podobný prieskum agentúry z roku 2010, trávia 4 z 10 zamestnancov v práci viac ako 40 hodín týždenne. Vo všeobecnosti po prekročení tohto limitu, pri štandardnom osemhodinovom pracovnom čase, už takpovediac majú odpracovaný nadčas. Detaily samozrejme závisia od konkrétnej pracovnej zmluvy. "Zhruba štvrtina podnikov na Slovensku ale neumožňuje nadčasy v budúcnosti vymeniť za voľno. No Slovensko je na tom stále lepšie v EÚ ako takej, v ktorej náhradné voľno neposkytuje žiadnemu zo zamestnancov zhruba každá tretia spoločnosť," doplnila Ondrová.

Podľa jej slov v prípade nadčasov sa oplatí byť fínskym zamestnancom. "Až 84,5 percenta podnikov vo Fínsku totiž vymieňa všetkým zamestnancom hodiny odpracované navyše za deň voľna a 11,4 percenta aspoň niektorým. Naopak, v južanskom Cypre a Grécku si voľno navyše neužijú pracovníci až zhruba v 7 z 10 firiem," uviedla Ondrová.

Úlohy si nevymieňamie

Pre mnohých zamestnancov je čoraz dôležitejším faktorom pre spokojnosť v práci možnosť rozvíjať sa. Aby sa predišlo stagnácii alebo istému stereotypu, ponúkajú niektorí zamestnávatelia svojim zamestnancom možnosť vymieňať si úlohy, ktoré môžu, ale nemusia vyžadovať odlišné skúsenosti a schopnosti.

Na Slovensku to však ešte nie je bežnou praxou. "V 40 percent podnikov sa s touto praktikou zamestnanci nestretnú, len v približne pätine spoločností má s takouto rotáciou úloh skúsenosť väčšina zamestnancov," vyčíslila Ondrová. V tomto prípade je rekordérom Slovinsko, v ktorom si väčšina, alebo aspoň niektorí zo zamestnancov vymieňajú pracovné úlohy až v 9 z 10 firiem. Naopak, s novými úlohami sa v práci nestretne žiaden zo zamestnancov až v prípade 62 percent podnikov v Dánsku. Takáto rotácia sa najčastejšie uplatňuje v stavebníctve a priemysle, najmenej vo finančných službách.

Slováci robia sami

Vplyv na rozhodovanie ľudí, či nastúpia do daného zamestnania má aj to, či budú pracovať samostatne alebo v tíme. "Autonómne tímy, v ktorých členovia sami rozhodujú o vykonávaní úloh, na Slovensku nemajú zatiaľ veľké zastúpenie. Sú prítomné ani nie v desatine podnikov, v EÚ je to viac ako dvojnásobok," priblížila analytička Poštovej banky. Najviac zastúpené sú v severských krajinách, a to vo Fínsku, Dánsku a Švédsku.

Slovensko má prvenstvo v samostatnej práci. "Až pre 40 percent podnikov je totiž tímová práca takpovediac cudzí pojem, čo je najväčší podiel spomedzi všetkých krajín EÚ," skonštatovala Ondrová.

Najmenej zamestnancov pracujúcich individuálne je v susednom Rakúsku, a tiež na Malte. "V každom druhom podniku na Slovensku sú ale tímy vedené vedúcim. Vo všeobecnosti sú v tretine všetkých spoločností zamestnanci súčasťou viacerých tímov súčasne," dodala analytička banky.

 

01 - Modified: 2007-05-02 15:49:00 - Feat.: 0 - Title: Kubiš: SR zaplatí lobingovú firmu v USA na podporu zrušenia víz
01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 03 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 04 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 05 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 20:44