StoryEditor

Slováci sa vracajú zo sveta domov. Prvýkrát po rokoch

09.06.2014, 00:00
Zamestnanie. Počet ľudí pracujúcich v cudzine sa oproti vlaňajšku znížil o viac ako päťtisíc. Ide o prvý pokles po štyroch rokoch.

Doštudovala vysokú školu, keďže vrcholila kríza nájsť prácu by pre ňu bolo ťažké. Preto sa Jana Rusnáková rozhodla skúsiť šťastie v Španielsku. Po troch rokoch tvrdej driny v hoteloch, reštauráciách či vo fabrike sa rozhodla vrátiť domov. „Uvedomila som si, že vo veku 27 rokov by som už mohla začať myslieť na serióznu prácu a svoju budúcnosť, ktorú mi poskytne asi len Slovensko. Život v zahraničí je boj. Ak si šikovný, vypracuješ sa na lepšiu pozíciu, ale trvá to roky,“ hovorí Rusnáková.

Nie je pritom jediná, ktorá sa rozhodla odísť zo zahraničia a hľadať si zamestnanie radšej doma. Počet pracujúcich v cudzine sa za prvý štvrťrok roka oproti vlaňajšku znížil takmer o štyri percentá. V cudzine tak podľa údajov Štatistického úradu pracuje o päťtisíc ľudí menej.

Domov pre novú prácu

Ide pritom o zmenu trendu, a teda prvý pokles po viac ako štyroch rokoch. A podľa odborníkov sa pod neho podpísalo viacero faktorov. Tým prvým podľa prognostika Slovenskej akadémie vied Vladimíra Baláža je, že sa našej ekonomike začína po dlhom čase výraznejšie dariť. V prvom štvrťroku dokonca rástla až o 2,4 percenta. Čo v praxi znamená, že firmy majú viac zákaziek a vytvárajú tak nové pracovné miesta. Tento pozitívny trend zaznamenali aj ľudia, čo pred časom vycestovali za prácou. Mnohí tak dúfajú, že si prácu nájdu aj doma.

Odísť z Čiech, kde aj študovala, a takmer okamžite sa zamestnať na Slovensku, sa podarilo Michaele Liskovej. „Pracujem v oblasti finančných služieb. Tá istá firma je aj v Prahe, lenže tu bola menšia konkurencia,“ hovorí Lisková.


Čítajte viac:

Väčšina ľudí radšej pracuje doma.


 

Mnohí dočasní migranti však také šťastie nemajú a minimálne na krátky čas končia opäť na úrade práce. Ako však upozorňuje analytička Poštovej banky Jana Glasová, práve ľudia, čo dali prednosť práci v zahraničí pred úradom práce v domovskej krajine, majú pri hľadaní si zamestnania obrovskú výhodu. Získavali totiž pracovné skúsenosti a tiež sa vyhli strate pracovných návykov, ktorá hrozí pri dlhšej nezamestnanosti.

Vracajú sa z Čiech

K návratu našincov domov však prispela podľa odborníkov aj zlá situácia na trhu práce v susednom Česku. Medziročne sa totiž počet Slovákov pracujúcich u našich západných susedov znížil približne o osemtisíc. „Práve do Čiech pritom chodilo veľa Slovákov. Teraz sa však vracajú, prestali chodiť na týždňovky,“ hovorí šéf Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník.

Česko je naďalej značne ochromené krízou a nové pracovné miesta sa tu vytvárajú len pomaly. Nezamestnanosť dokonca dosahuje historické maximá, prácu nemá približne 600-tisíc ľudí. Veľa pracovných príležitostí však podľa analytika Nadácie F. A. Hayeka Martina Reguliho neponúkajú ani južné krajiny Európy, ako napríklad Grécko či Cyprus. Nepriaznivo podľa neho v poslednom období vyzerá aj situácia vo Veľkej Británii. Dôvodom sú vysoké životné náklady, ale tiež zvyšujúci sa počet migrantov z krajín, ako je napríklad Rumunsko, ktorí sú často ochotní pracovať za menej ako Slováci.

01 - Modified: 2006-06-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Bratislavskej Matadorke vznikol veľký požiar
01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Miliardové injekcie a bohatá Európa ako na dlani. Brusel postavil náš biznis na nohy, no vypýtal si krutú daň 03 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 04 - Modified: 2024-04-04 12:00:00 - Feat.: - Title: Tento kvíz domotá aj cestovateľa. Rozoznáte len na základe fotografie, či sa miesto nachádza na Slovensku alebo v zahraničí? 05 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 05:37