StoryEditor

Licencie majú šancu prežiť našu vládu

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) o zmenách v daniach pre Hospodárske noviny.

Vlaňajšie zvýšenie dane pre firmy na 23 percent nezhoršilo podnikateľské prostredie a za koncom štrukturálnych zmien v tomto roku nestoja prezidentské voľby, tvrdí v Rozhovore týždňa minister financií Peter Kažimír.

 

Znížili ste od nového roka daň pre firmy na 22 percent. Stále ste presvedčený, že vlaňajšie zvýšenie na 23 percent bolo správne rozhodnutie?

Áno. Viete, že sme sa s plnou vervou pustili do demontáže toho, čo sa nazýva rovná daň. Na konsolidácii sa musia solidárne podieľať aj podnikatelia. Rád by som však pripomenul, že zvýšenie korporátnej dane bolo súčasťou konsolidačného balíka na rok 2013, obrovskej konsolidácie, ktorá dosahovala vyše dvoch miliárd eur. To bola jedna zo súčastí, ktorú sme sa rozhodli urobiť. Sľúbili sme, že len čo to umožní stav verejných financií, tak sa budeme vracať smerom dole. Do dvanástich mesiacov sme sľub splnili.

 

Otázka je, či sa zvýšenie dane reálne ukáže na vyšších príjmoch z dane právnických osôb.

Pozrite si hotovostný príjem, ktorý hovorí jednoznačne v prospech tohto rozhodnutia. Ale aj prognóza akruálnych príjmov (časovo očistené príjmy, pozn. HN) hovorí o tom, že vyberieme viac, akoby sme zostali len na 19 percentách. Keď si porovnáte realitu z roku 2013 s očakávaním v roku 2014, priebeh je v prospech štátneho rozpočtu. Čiže neplatí to, čo kričali naši oponenti, že vyberieme menej.

 

Menej nevyberiete, ale...

Ale naším cieľom bolo vybrať viac. Toto je kľúčové. Samotné rozhodnutie nebolo položené na ideológii, ako sa nám to niekto snaží vložiť do úst. Jediný kľúčový motív bolo dostať viac peňazí do štátnej kasy a riešiť deficit. V situácii, keď sme mali pár mesiacov na zostavenie rozpočtu, kde sme mali urobiť zásadné zníženie aj štrukturálneho, aj celkového deficitu. Toto bol výsledok reality, ktorá nastala, a rozhodnutie sa nerobilo s radosťou.

 

Nebojíte sa toho, že príde marec a z daňových priznaní zistíte, že firmy optimalizovali viac, ako ste čakali?

My na rozdiel od našich predchodcov komunikujeme s Finančnou správou a môžem vám povedať, že tá komunikácia je naozaj intenzívna. Nastavili sme procesy na Finančnej správe a môžeme prejsť z krízového riadenia do normálneho režimu. Dnes máme oveľa presnejšie metodiky, preto sa cítime aj dosť bezpečne. Vieme, aký podiel na výbere daní majú veľké firmy. Je to vyše 60 percent

 

Ten skok smerom hore bol výrazný a nemáme s tým skúsenosti.

Súhlasím, ale nemali sme skúsenosti ani pri opačnom prípade, keď sa zavádzala rovná daň. Uvedomujem si, že toto nie je zábava a uvedomujem si súťaž v rámci regiónu. No rovnako treba vedieť, že to nie je len o sadzbách. V Maďarsku je napríklad nižšia sadzba, no nikto už nepovie, že majú aj ďalšiu dodatočnú regionálnu daň. Navyše treba brať do úvahy aj zdaňovanie dividend pre vlastníkov firmy. Na rozdiel od okolitých krajín, na Slovensku nie je daň z dividend...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2006-01-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hossa nasmeroval Atlantu k triumfu
01 - Modified: 2023-11-15 13:26:30 - Feat.: - Title: Záhadné prevody v pozadí Dobytkára siahajú až do Afriky. Obžalovaný dostal od majiteľa schránky 1,58 milióna 02 - Modified: 2023-04-17 05:00:00 - Feat.: - Title: Licencie pre záchranky má opäť prerozdeľovať ministerstvo zdravotníctva 03 - Modified: 2022-03-30 12:01:29 - Feat.: - Title: Kažimír: Inflácia prekročí 10 percent, dramatický vývoj vojny by zastavil ekonomický rast 04 - Modified: 2022-03-30 12:01:52 - Feat.: - Title: Kažimír: Inflácia prekročí 10 percent, dramatický vývoj vojny by zastavil ekonomický rast 05 - Modified: 2022-03-11 10:37:18 - Feat.: - Title: Kažimír: Riziko vyššej inflácie na dlhší čas sa zvýšilo, ECB reaguje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 06:02