StoryEditor

Za Váhostavom a schránkami stojí jeden človek. Jeho šéf

29.04.2015, 15:48
Autor:
redred
Šéf Váhostavu Marián Moravčík mal zodpovedať za schránkové firmy, on však tvrdí, že o pozadí schránok nič nevie.

Generálny riaditeľ Váhostavu Marián Moravčík roky zastupoval záujmy schránkových firiem so vzťahom k Váhostavu, ktorý dlží svojim veriteľom zhruba 136 miliónov eur. Upozornil na to Peter Kunder z Aliancie Fair-play na blogu Denníka N.

Podľa Kundera existujú dôkazy o tom, že súčasný šéf Váhostavu roky konal aj v mene schránkovej firmy Lomark, ktorej Váhostav tiež dlží peniaze. "Pikantné je, že Marián Moravčík ani Váhostav vraj pozadie schránok nepoznajú a pomoc od nich mal vyrokovať Juraj Široký," napísal Kunder.

Existujúce väzby medzi schránkovou firmou Lomark a šéfom Váhostavu dokazuje splnomocenstvo z roku 2010, v ktorom firma Lomark splnomocňuje Moravčíka na všetky úkony. Moravčík mohol tak v mene firmy "…prijímať, preberať, odovzdávať a podpisovať všetky písomnosti, dokumenty, jednostranné alebo viacstranné právne úkony“, teda konať za firmu samostatne a taktiež mal kompetencie splnomocňovať na niektoré úkony aj iných.

Takzvané generálne plnomocenstvo dostal Moravčík na dobu neurčitú. To značí, že šéf Váhostavu za firmu Lomark zrejme koná aj v súčasnosti. Aliancia Fair-play poukazuje aj na to, že Moravčík bol koncom roka predsedom predstavenstva vo Váhostave.

Predstavitelia Váhostavu tvrdia, že pozadie schránok nepoznajú, odhalené informácie o prepojení Moravčíka na schránkové firiy však menia situáciu. Ak sa prepojenie medzi schránkami a Váhostavom potvrdí, schránkové firmy môžu prísť o milióny eur, ktoré od firmy žiadajú. Kunder však upozorňuje, že dôkazy o prepojení existujú - a sú závažné, pretože Lomark by mal konať ako vymáhač dlhov i dlžník zároveň.

Okrem prepojenia Váhostavu na Lomark cez jej terajšieho šéfa je zaujímavý aj fakt, že schránková firma Tortuga má rovnakého vlastníka ako Lomark - Oldsbury Consultants Limited. Zároveň mal byť Moravčík splnomocnený firmou Tortuga už od roku 2007 "na zastupovanie vo všetkých právnych a iných úkonoch". Obe schránky sídlia na rovnakej adrese v Bratislave.

Váhostav však všetky informácie o prepojení jeho šéfa na schránkové firmy popiera. „Alianciou Fair Play zverejnené generálne plnomocenstvo spred 5 rokov nie je podľa zákona dôkazom o prepojenosti generálneho riaditeľa Mariána Moravčíka. Generálny riaditeľ Marián Moravčík pracoval na základe živnosti okrem iného aj pre advokátsku kanceláriu Futej&Partners a pre klientov tejto kancelárie vybavoval jednotlivé obchodné prípady,“ uviedla firma. Celé stanovisko si môžete prečítať nižšie.

Stanovisko Váhostavu k informáciám Aliancie Fair-play

01 - Modified: 2007-05-21 16:23:55 - Feat.: 0 - Title: Fúzie hýbu celým svetom
01 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný 02 - Modified: 2023-10-19 13:19:29 - Feat.: - Title: Znalec Kočner údajne zobral 15-tisíc od Bödöra za posudok chrániaci Širokých. Stále je v ministerskom zozname 03 - Modified: 2023-08-14 14:41:21 - Feat.: - Title: Kam až siaha akcia Ezechiel? Obvinenie Gašpara a Bödöra vracia do hry Širokého kauzu Váhostav​ 04 - Modified: 2022-11-13 10:45:53 - Feat.: - Title: Cintorín stavebných firiem sa tento rok rekordne rozšíril. Nevládzu drahé materiály a energie 05 - Modified: 2022-09-17 22:07:18 - Feat.: - Title: Diaľničné obchvaty Ružomberka a Prešova. Najprv bitka o výstavbu, teraz straty
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 20:31