StoryEditor

Opozícia kritizuje krok vlády: Otvorenie druhého piliera nízke dôchodky nevyrieši

29.01.2015, 11:55
Autor:
TASRTASR

Vláda chce umožniť sporiteľom z 2. piliera vystúpiť, ale súčasne nerieši problém nízkych dôchodkov. Tvrdia to opoziční poslanci. "Vláda nerieši ten problém, ktorý zaujal celú verejnosť, že ponuky životných poisťovní sú nižšie, ako by podľa alternatívnych prepočtov mohli byť," povedal na dnešnej tlačovej konferencii poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

Podľa neho sa tento problém nevyrieši, čo považuje za zlyhanie vlády. "Zákon, ktorý umožňuje životným poisťovniam tvrdiť, že to je ich vnútorná vec, na základe akých výpočtov sa k takýmto ponukám dostávajú, nie je správny. Tento systém nemôže byť utajený pred verejnosťou," uviedol v súvislosti s výškou ponúkaných prvých dôchodkov Kaník.

Chyby Ficovej vlády

Podpredsedníčke parlamentu Erike Jurinovej (OĽaNO) vadí aj to, že vláda nedala ľuďom inštrukcie, podľa ktorých by sa rozhodli, či zotrvajú v 2. pilieri.

"Aj toto beriem ako veľkú chybu vlády," doplnila Jurinová. Zároveň skonštatovala, že počas 10 rokov nebola ani jedna vláda schopná dotiahnuť spôsob vyplácania úspor z 2. piliera.

"Na druhej strane, trh je nový a potrebuje istotu v množstve sporiteľov, a preto sa mi zdá veľmi nezodpovedné od vlády otvárať takto v širokej miere 2. pilier štvrtýkrát," myslí si Jurinová.

O tom, že doteraz bola regulácia 2. piliera chybne nastavená, je presvedčený aj nezaradený poslanec Eugen Jurzyca. „Jedno z riešení, ktoré navrhujeme, je každý rok poskytovať všetkým obyvateľom Slovenska výpočet ich budúceho dôchodku tak, aby každú hlúposť v regulácii videli voliči, aby videli, že v dôsledku daného kroku im klesnú budúce dôchodky," navrhuje Jurzyca.

Masívny odchod sa neočakáva

Opoziční poslanci však neočakávajú masívny odchod sporiteľov z kapitalizačného piliera. "Ľudia majú dostatok vlastného rozumu a málokto je ochotný darovať svoje súkromné peniaze vláde, ktorá ich okamžite minie," dodal Kaník.

Podľa opozičného poslanca Ivana Švejnu (Most-Híd) dvojpilierový systém zažíva v súčasnosti najťažšie chvíle svojej existencie. "Tým, že vláda schválila nespravodlivý spôsob výpočtu výšky dôchodkov z dvojpilierového systému, zasadila mu tvrdú ranu," tvrdí Švejna.

Upozornil tiež na to, že štát nepriznáva takzvaným dvojpilierovým dôchodcom všetky odvody. "Aj keď odvody do Základného fondu starobného poistenia predstavujú spolu až 22,75 %, štát občanom z ich odvádzaných peňazí k dôchodkom započítava iba 18 percent," dodal Švejna.

 

01 - Modified: 2007-03-01 12:16:00 - Feat.: 0 - Title: Deutsche Telekom schválil presun 45 tis. zamestnancov
01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 03 - Modified: 2024-04-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Bitka o justíciu sa rozbehla naplno, na novej zápletke sú zaujímavé dve veci (komentár) 04 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 05 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 10:04