StoryEditor

Na bežnú rodinu číha chudoba. Napriek tomu, že na to nie sú dôvody

13.05.2016, 00:00
Bieda na Slovensku najviac ohrozuje rodiny s viac ako dvoma malými deťmi.

Predstavte si bežnú rodinu: dvaja dospelí s dvoma malými deťmi. Vlani im dýchala na krk chudoba viac než predošlý rok. Ukazujú to najnovšie čísla štatistického úradu, podľa ktorých vzrástla miera ohrozenia chudobou z 11,4 až na 14,5 percenta.

A to napriek tomu, že veľa dôvodov na to nebolo. Ekonomike sa darí, reálne mzdy rastú, nezamestnanosť klesá. „Objektívne dôvody, pre ktoré došlo k zhoršeniu situácie týchto rodín v porovnaní s predchádzajúcim rokom, nevidíme, keďže situácia v našom hospodárstve sa vyvíjala pozitívne,“ hovorí analytička Poštovej banky Dominika Ondrová.

To, že je viac rodín ohrozených chudobou, vyplýva zo samotného spôsobu výpočtu. „Ako rastú príjmy rodín v strede, tak zároveň rastie aj počet chudobných, ktorí sa posúvajú pod hranicu chudoby, keďže ide o relatívnu mieru,“ vysvetľuje sociologička Zuzana Kusá. Hranica chudoby sa totiž vypočítava ako 60 percent z mediánového príjmu Slovákov. Keďže Slováci mali príjmy vyššie, hranica chudoby sa posunula nahor.

Ohrozené rodiny
Výraznejšie sú chudobou ohrozené mnohopočetné rodiny, ktoré majú tri a viac detí. Čísla štatistov ukazujú, že to je viac ako tretina z nich. S týmito výsledkami sme výrazne pod priemerom únie, hovorí Kusá.

Pomôcť rodinám mal napríklad aj nedávny rast minimálnej mzdy. Od začiatku tohto roka ju štát zdvihol o 6,6 percenta na 405 eur. No práve pre rodiny, v ktorých je viac detí, ani to nestačí. „Minimálnu mzdu sa síce snažíme tlačiť nad hranicu chudoby, čo je správne, no často z nej žije viacero ľudí a potom to žiadna cesta von nie je,“ dodala Kusá.

Mieru rizika chudoby ľudí na Slovensku najvýraznejšie ovplyvňuje ich postavenie na trhu práce, načrtla riaditeľka sekcie sociálnej štatistiky a demografie úradu Ľudmila Ivančíková. Najviac ohrozené sú pritom rodiny, v ktorých pracuje iba jeden z rodičov, keďže sú jej príjmy nižšie. Ku klasickým dôvodom nedostatku práce však pribúdajú v posledných rokoch aj ďalšie. „Je to najmä absolútna nedostupnosť čiastkových úväzkov, ktorú máme jednu z najnižších v únii, a absencia sociálnych služieb pre rodiny – od škôlok až po sociálnu starostlivosť,“ vymenúva šéf Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník.

Aj keď sa situácia rodín na papieri zhoršila, celkový počet Slovákov, ktorí sa prepadli pod hranicu chudoby, je z roka na rok menej. Vlani bolo pod hranicou chudoby 640-tisíc ľudí, čo je najmenej od roku 2010.

Draho na západe
Priepasť chudoby je pritom iná na západe ako na východe. Dôvod na obavy nemajú ľudia v Bratislave, Trnave a Trenčíne, kde je miera chudoby nižšia, ako je priemer Slovenska. Naopak, na východ od hlavného mesta stúpa percento ľudí, ktorým dýcha na krk chudoba. Najvyššia je v Prešovskom kraji – až 16,4 percenta, pričom práve tu miera ohrozenia v porovnaní s minulým rokom narástla ako jediná. Odborníci upozorňujú, že čísla síce vyzerajú pre západ priaznivo, no v praxi majú rodiny omnoho vyššie náklady na ubytovanie a iba obmedzené množstvo v škôlkach. „Hladové doliny sú úplne iný svet – bývanie tam je lacné, škôlky sú dostupnejšie, no pracovné príležitosti absentujú,“ hovorí Páleník.

Chudoba na Slovensku
640-tisíc ľudí žilo u nás v minulom roku na hranici chudoby
347 eur je mesačná príjmová hranica chudoby pre jednotlivca
45,7 percenta nezamestnaných je ohrozených chudobou, čiže takmer každý druhý z nich


Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
01 - Modified: 2024-05-05 07:18:41 - Feat.: - Title: Nenávisť proti židom rastie. Najmenej štyri synagógy na Manhattane v sobotu dostali hrozby bombou 02 - Modified: 2024-05-05 07:21:19 - Feat.: - Title: Brazíliu po silných dažďoch zalialo bahno, obetí záplav je už vyše 50 03 - Modified: 2024-05-05 07:14:05 - Feat.: - Title: Extrémne sucho na Filipínach opäť odkrylo 300-ročné potopené mesto 04 - Modified: 2024-05-04 04:26:05 - Feat.: - Title: Vyhliadky Slovenska sa zlepšili, no experti varujú: Vidíme nebezpečné trecie plochy, hrozia straty (anketa HN) 05 - Modified: 2024-05-03 10:11:28 - Feat.: - Title: Ak obchodujete s virtuálnou menou, spozornite. Na trh s kryptom má dohliadať Národná banka Slovenska
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 00:02