StoryEditor

Príjmy fondu zvýšila privatizácia

06.02.2003, 23:00

Fond národného majetku hospodáril vlani s prebytkom. Na konte má dnes 3,5 miliardy v hotovosti. Včera o tom informoval staronový prezident fondu Jozef Kojda. Podľa neho bol príjmový rozpočet fondu vlani rekordný a musel sa zvyšovať až o 40 percent. Celkové príjmy dosiahli 163,64 miliardy korún. Najväčší podiel na nich mali inkasá z predajov akcií energetických podnikov a privatizácia bánk. Väčšina privatizačných príjmov sa použila na dôchodkovú reformu a vyplatenie štátnych záruk a úverov. "Na tento účel sa použilo vyše 110 miliárd korún," povedal Kojda. Po štyri miliardy dostali obce za plynofikáciu a železnice a o niečo menej zdravotníctvo.
Podmienkou naplnenia príjmových položiek v tomto roku bude predaj akcií Slovenských elektrární. Sprivatizovať sa má aj Paroplynový cyklus v Bratislave. Kojda nevylučuje, že sa rekordné príjmy zopakujú aj v tomto roku. Podľa neho by sa tak mohlo stať, ak sa v parlamente presadí novelizácia takzvaného zákona o veľkej privatizácii. Tá by umožnila predaj podielov štátnych monopolov nad hranicu 49 percent.
Predaj pohľadávok, ktoré fond eviduje voči svojim dlžníkom, bude závisieť od jeho výnosnosti. "Pokiaľ ponuky na odkúpenie pohľadávok budú také nízke, ako posledné ponuky v Slovenskej konsolidačnej, fond pohľadávky nepredá," povedal Kojda. V prípade, že by sa fondu nepodarilo pohľadávky predať, bude ich ďalej vymáhať aj za pomoci externých firiem. V súčasnosti má FNM na predaj pripravené tri balíky pohľadávok, každý v nominálnej hodnote približne miliarda korún. Vzhľadom na to, že sa ich predaj pripravuje už dlhšiu dobu a tento proces bol prerušený parlamentnými voľbami, bude potrebné obsah jednotlivých balíkov ešte prehodnotiť. Kojda predpokladá, že záujem o ne by mohli prejaviť najmä subjekty, ktoré sa už zaujímali aj o kúpu pohľadávok Slovenskej konsolidačnej alebo Sociálnej poisťovne.
Najvyznamnejšie predaje v roku 2002 (v mld Sk)
VÚB - doplatok 4,06
Slovenská sporiteľňa - doplatok 2,67
Slovenská poisťovňa 6,37
Investičná rozvojová banka, a.s. 0,53
SPP 120,96
Transpetrol 3,46
SLK Piešťany 1,02
Západoslovenská energetika 12,88
Stredoslovenská energetika 5,91

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. máj 2024 13:02