Ruský prezident Vladimir PutinReuters
StoryEditor

Bolo by dobré zmraziť ťažbu, navrhuje Putin svetovým ťažiarom

02.09.2016, 12:00
Autor:
ČTKČTK
Nízke ceny ropy vytvárajú tlak na štáty, ktoré sú na jej vývoze závislé. Riešením by mohlo byť zmrazenie ťažby.

Rusko dúfa v dohodu popredných svetových ťažiarov na zmrazenie produkcie ropy. Bolo by to pre svetové trhy dobré, povedal dnes ruský prezident Vladimir Putin tlačovej agentúre Bloomberg. Správne by podľa neho tiež bolo, keby sa do dohody podarilo zapojiť aj Irán, avšak s ohľadom na to, že jeho ťažba je ešte poznamenaná rokmi sankcií.

"Bolo by dobré nájsť kompromis," povedal Putin k možnej dohode ťažiarov. "Považovali by sme to za správne rozhodnutie pre svetové energetické trhy," citovala Putina ruská agentúra Interfax. Ministri Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) by mali rokovať o možnosti zmrazenia ťažby na neoficiálnom stretnutí na energetickej konferencii na konci septembra v Alžírsku.

Férový postup k Iránu

Dohoda medzi kartelom OPEC a ďalšími veľkými producentmi by mala podľa Putina zahrnúť aj kompromisný prístup k Iránu, pretože ten sa ešte len vymaňuje zo sankčného režimu a snaží sa svoju ťažbu postupne zvyšovať. "Bolo by nefér nechať ho na tejto úrovni," povedal Putin.

Prezident sa tiež vyjadril k privatizácii ropných spoločností Rosnefť a Bašněfť. Vláda podľa neho aktívne pripravuje predaj 19,5 percenta akcií spoločnosti Rosneft, ktorá je najväčším ruským ropným podnikom, a táto transakcia by sa mohla uskutočniť ešte tento rok.

Bez diskriminácie

Čo sa týka Bašněfťu, vláda by podľa Putina nemala žiadneho uchádzača o jeho kúpu "diskriminovať". Putin to povedal na otázku Bloombergu o záujme štátneho Rosneftu o podiel v Bašněfte.

Vláda minulý mesiac odložila privatizáciu stredne veľkej ropnej spoločnosti Bašněfť. Predaj 50-percentného podielu v Bašněfť mal byť jedným z kľúčových bodov tohtoročného privatizačného programu ruskej vlády. O kúpu podielu v Bašněfte prejavila záujem okrem iného Rosnefť.

Verejné financie pod tlakom

"Rosnefť nie je celkom štátnym podnikom. Nezabúdajme, že časť v ňom vlastní britská spoločnosť BP," poznamenal Putin.

Rusko potrebuje dodatočné príjmy do rozpočtu, pretože ruské verejné financie sú teraz kvôli nižším cenám ropy pod značným tlakom. Predaj ropy a zemného plynu zabezpečuje Rusku viac ako polovicu príjmov štátneho rozpočtu.

01 - Modified: 2024-05-03 06:00:11 - Feat.: - Title: Ceny ropy smerujú v tomto týždni k poklesu, stoja za ním dva faktory 02 - Modified: 2024-05-02 17:14:51 - Feat.: - Title: Rusko podľa USA posiela ropu do KĽDR nad rámec množstva povoleného OSN 03 - Modified: 2024-05-02 15:39:29 - Feat.: - Title: Ceny ropy po štatistike z USA vymazali predchádzajúce zisky a klesajú 04 - Modified: 2024-05-01 16:22:00 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o viac než dva doláre. Tlak vyvinuli najnovšie správy z USA ropných zásobách 05 - Modified: 2024-05-01 09:33:14 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli, vývoj ovplyvňujú rokovania o prímerí v Gaze
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 15:19