StoryEditor

Obilia bude dostatok

31.07.2003, 00:00
Nedostatok potravinárskeho ani kŕmneho obilia podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivana Oravca v tomto roku v SR nehrozí.

Nedostatok potravinárskeho ani kŕmneho obilia podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Ivana Oravca v SR v tomto roku nehrozí. "Dorobíme asi 1,1 milióna ton pšenice, mlynári potrebujú len polovicu, pričom máme ešte asi dvojmesačné zásoby z minuloročnej úrody," hovorí predseda komory a dodáva, že aj v dôsledku ďalšieho poklesu stavov dobytka a ošípaných bude úroda kŕmneho obilia dostatočná. Na obvinenia, že poľnohospodári dvíhajú cenu chleba a mäsa, I. Oravec reaguje: "Teraz, po žatve, predávame potravinársku pšenicu o 300 korún lacnejšie ako pred rokom. Takisto bravčové mäso predávame ešte stále o 3 koruny lacnejšie ako minulý rok."
Dosah negatívnych faktorov na tohtoročné výsledky agrosektora odhaduje SPPK na 6,4 miliardy Sk. Odhad zahŕňa nielen škody na úrode (mínus 1,85 mld. Sk), ale aj prepad tržieb, náklady na náhradné osevy a rast vstupov. Po spresnení predbežných čísel a kompletizácii materiálov predloží komora návrh na finančné kompenzácie vláde.
V tejto súvislosti I. Oravec zdôraznil, že vnútorné rezervy slovenské poľnohospodárstvo už vyčerpalo. Podniky pristupujú k maximálnym úsporným opatreniam, ba aj k znižovania počtu pracovníkov, niektoré dokonca prešli na sezónny systém zamestnávania. "Ak sa nenájdu dostatočné prostriedky na pomoc agrosektoru nad rámec rezortného rozpočtu, skolabuje veľké množstvo subjektov. A budúcoročná úroda sa založí tak nekvalitne, že to bude mať negatívne dôsledky na dlhšie časové obdobie," varuje predseda komory a upozorňuje, že sa tým ešte väčšmi prehĺbi neschopnosť podnikov čerpať štrukturálne fondy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. máj 2024 14:49