Reuters
StoryEditor

Ukrajina prevezme najväčšiu banku v krajine. Dôvodom sú "informačné útoky"

19.12.2016, 08:32
Autor:
ČTKČTK
Banku vlastnia dvaja z najbohatších mužov.

Ukrajina prevezme najväčšiu banku v krajine Privatbank, ktorá sa v posledných mesiacoch dostala do finančných problémov. Podľa agentúry Reuters o tom v nedeľu informovala ukrajinská vláda. Banka, ktorej takmer zo sto percent vlastnia dvaja z najbohatších miestnych podnikateľov, zaznamenala podľa jej vedenia v poslednej dobe zvýšený odliv peňazí.

"Akcionári Privatbanky navrhli vláde, aby sa v záujme jej klientov stala jej vlastníkom," uvádza sa vo vyhlásení ukrajinskej vlády. Minister financií Oleksandr Danyljuk oznámil, že peniaze klientov banky sú v bezpečí a že banka funguje normálne. Postupný prevod do štátnych rúk podľa neho začal práve dnes.

Bohatí majitelia

Väčšinu akcií Privatbank, ktorej služby využíva podľa agentúry Reuters približne každý tretí Ukrajinec, vlastní dvojica z najbohatších mužov v krajine Ihor Kolomojskyj a Hennadij Boholjubov. Ich vyjadrenia k prevzatiu banky štátom zatiaľ svetové agentúry nepriniesli.

Kolomojskyj bol ešte vlani podľa časopisu Forbes-Ukrajina druhým najbohatším Ukrajincom s majetkom v hodnote 1,3 miliardy dolárov, jeho majetok sa ale za posledných päť rokov znížil asi na polovicu. Vlani prišiel Kolomojskyj po konflikte s kyjevskou vládou aj o post dnepropetrovského gubernátora. Boholjubov bol vlani tretím najbohatším Ukrajincom.

Pomoc MMF

Vláda neuviedla, koľko peňazí do banky investuje a ako veľké teda bude bremeno pre štátny rozpočet. Oznámenie prichádza len niekoľko dní pred hlasovaním parlamentu o rozpočte na budúci rok, ktorý musí spĺňať kritériá stanovené medzinárodnými veriteľmi na uvoľnenie ďalšej pomoci krajine.

Medzinárodný menový fond (MMF) schválil Ukrajine vlani na jar štvorročný úverový program v objeme 17,5 miliardy dolárov (16,76 miliardy eur), doteraz z neho uvoľnil zhruba polovicu. Podmienkou pre ďalšie uvoľnenie peňazí je okrem iného, ​​aby vláda zabezpečila strednodobú fiškálnu udržateľnosť a finančnú stabilitu a bojovala s korupciou.

Informačné útoky

"Samozrejme, že banka potrebovala navýšenie kapitálu," uviedol člen vedenia Privatbank Oleg Horochovskyj. Dodal, že takýto krok bol v pláne do roku 2018, ale urýchlili ho vraj zvýšené výbery klientov banky v poslednej dobe.

Podľa neho boli spôsobené sériou "informačných útokov" voči banke. "Rozhodnutie dobrovoľne a pokojne previesť banku do štátneho vlastníctva bolo urobené, keď sme si uvedomili, že posledný informačný útok nemôžeme prežiť," uviedol Horochovskyj.

01 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou 02 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou 03 - Modified: 2024-05-01 17:17:12 - Feat.: - Title: Útoky ruskej armády na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalších päť obetí 04 - Modified: 2024-05-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády. Kyjev to nekomentoval 05 - Modified: 2024-04-30 21:41:38 - Feat.: - Title: Lotyšsko poskytne Ukrajine ďalšiu pomoc vrátane protilietadlových zbraní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 21:46