StoryEditor

Slnečné byty čakajú na dokončenie

Vo veľkom propagované slnečné byty firmy Sun sa mali predávať za cenu od 17,5 do 19-tisíc korún za štvorcový meter, neskôr sa cena zvýšila. Náklady na výstavbu nemali podľa deklarovaných zámerov presiahnuť 14-tisíc korún za štvorcový meter. Jednou z podmienok bolo kúpiť si akciu firmy Sun za stotisíc korún.
Financovaním svojich projektov sa Sun zaradila medzi takzvané nelicencované subjekty. Šéf firmy Jozef Šikrha získaval peniaze od ľudí viacerými spôsobmi. Jedným bola pôžička, za ktorú poskytoval 40- až 150-percentné úroky. Ďalej vydával akcie a zmenky, za ktoré ponúkal úroky nad 20 percent. Financie získaval aj z vkladov určených na výstavbu bytov. Skupoval aj dlhopisy FNM, podľa vyšetrovateľa Petra Šúplatu išlo o niekoľko tisíc kusov.
Šikrha začínal so spoločnosťou Sun, s. r. o., v roku 1993. O osem rokov neskôr ju transformoval na akciovku a tú následne na Sun Group s ôsmimi dcérskymi spoločnosťami. Sun Group predal podnikateľovi Deziderovi K. za 420 korún, hoci jej základné imanie bolo 33 miliónov korún. Deziderovi K. tým splácal vyše 30-miliónový dlh. Predaj však prebehol bez súhlasu veriteľov, za čo je aj trestne stíhaný. Nový majiteľ premenoval Sun na Global Trade. Pôvodné dcérske firmy J. Šikrha buď rozpredal alebo išli do likvidácie.

Snažia sa bývať
Prvý z dvoch plánovaných polyfunkčných objektov sa poriadne ani nezačal stavať. Na pozemku sa urobili iba základné práce ocenené na viac ako dvanásť miliónov korún. Dnes má po viacerých predajoch nového majiteľa a bytový dom na ňom stavia bratislavský Techmontstav, čo HN potvrdil aj jeden z konateľov firmy. Druhý objekt je v štádiu hrubej stavby. V čase predaja Sun Group mal tento objekt hodnotu 34 miliónov korún. Pôvodní záujemcovia, ktorí investovali do bytov, vytvorili Občianske združenie Terasy. To sa v súčasnosti snaží vyvíjať aktivity na dokončenie domu, aby sa v ňom mohlo bývať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. máj 2024 06:23