StoryEditor

Jukos chce spojiť Družbu so Schwechatom

17.03.2003, 23:00
Ruská spoločnosť Jukos, ktorá vlastní 49 percent Transpetrolu, má záujem o ropovodné prepojenie Bratislavy s rakúskym Schwechatom a o rast prepravy ropy cez Slovensko. Po návrate z pracovnej cesty v Ruskej federácii o tom informoval minister hospodárstva Robert Nemcsics. Predstavitelia Jukosu ho znova ubezpečili, že dodržia všetky podmienky, na ktoré sa zaviazali pri privatizácii a naďalej majú záujem aj o dodávky ropy cez Česko do Nemecka. Veľký záujem prejavuje Jukos aj o eventuálnu doprivatizáciu Transpetrolu. Plynárenský gigant Gazprom odmietol návrh, aby Slovensko mohlo platiť časť dodávok zemného plynu tovarom.
Hospodárske vzťahy medzi Slovenskom a Ruskom sú poznačené nevyužitými príležitosťami. Podľa Nemcsicsa je to škoda, lebo ruské hospodárstvo zaznamenáva dynamický rast a má priznaný štatút krajiny s trhovou ekonomikou. Ruská strana pripomenula neuskutočnený vstup do Slovenských lodeníc Komárno alebo do Slovenskej plavby a prístavov v Bratislave, najmä ak trvá záujem ruských partnerov rozšíriť širokorozchodnú trať až po Bratislavu k Dunaju.
Nevyužitou šancou je aj Bratislavská ulica, ktorú Slovensko dávnejšie otvorilo v Moskve, no nápad koncentrovať na ňu slovenských investorov zatiaľ nevyšiel. Moskva ako aglomerácia s 20 miliónmi obyvateľov bola osobitným bodom, ktorému venovala ministrova návšteva pozornosť. Hlavné mesto Ruskej federácie má obrovský záujem o relaxačné zóny na Slovensku v rámci cestovného ruchu a je pripravené investovať aj do slovenských kúpeľov, poukazujúc pri tom na prínos ruského kapitálu pre české Karlove Vary. Slovenským stavbárom sa zasa otvárajú možnosti pri budovaní moskovských obchodných a zábavných komplexov. Popri cestovnom ruchu medzi priority obchodných vzťahov patrí aj malé a stredné podnikanie. Istou brzdou je však vízová povinnosť. "Zavedením vízovej povinnosti zo strany Slovenska sa výrazne znížil objem výmeny v cestovnom ruchu, pričom sa podstatne neznížila kriminalita," konštatoval Nemcsics. Ruská strana má záujem aj o využívanie služieb našich touroperátorov do tretích krajín. Nemcsics tiež informoval, že ministerstvo hospodárstva nepredĺžilo zmluvy asi stovke obchodných zástupcov, ktorí tvoria v Rusku delegátsku sieť slovenských firiem. Podľa ministra by mala hľadať agentúra SARIO v rámci svojho proexportného pôsobenia možnosti, ako zastrešiť aj túto delegátsku sieť.
Saldo zahraničného obchodu SR s Ruskom v mld. Sk
v mil. SKK 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Obrat 64,27 52,53 60,32 105,49 111,73 100,34
Saldo -41,89 -38,24 -51,77 -95,66 -99,12 -87,35
Zdroj: ŠÚ SR a MH SR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 23:22