Prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Odborári chcú zmeniť ekonomický model: Ťahá nás k neudržateľnosti, tvrdia

04.09.2023, 13:03
Autor:
TASRTASR

Vo verejnej diskusii rezonuje téma možnosti zavedenia regionálnej, prípadne aj odvetvovej minimálnej mzdy.

Mzdy, platy, ale aj ďalšie typy príjmov by sa mali cielene zvyšovať tak, aby sa približovali k hodnote dôstojného materiálneho minima. To však nebude možné, ak sa nezmení nastavenie ekonomického modelu, ako aj priority a východiská hospodárskeho rastu. Vyhlásila to v pondelok prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová s tým, že pojem pracujúci chudobný by mal z nášho slovníka zmiznúť.

"Dekády podporovaný model postavený na nízkych mzdách, teda aj tej minimálnej, nízkej produktivite práce, montážnej ekonomike s nízkou pridanou hodnotou a priamych zahraničných investíciách je už vyčerpaný. V súčasnosti už našu ekonomiku vrátane miezd ťahá ku dnu a k neudržateľnosti," doplnilo Konfederácia odborových zväzov.

image

Platy na Slovensku vzrástli na novú rekordnú úroveň. Kto zarába najviac? (+ grafy)

Vo verejnej diskusii rezonuje téma možnosti zavedenia regionálnej, prípadne aj odvetvovej minimálnej mzdy. Konfederácia upozornila, že táto mzda prehĺbi regionálne rozdiely a ešte viac skomplikuje situáciu na trhu práce v súvislosti s nedostatkom pracovnej sily, keďže by išlo o umelé zavádzanie bez kolektívneho vyjednávania.  

"Už asi len technickou otázkou zostáva, aké regióny by takýto typ minimálnej mzdy kopíroval. Okresy a kraje sú stanovené administratívnym spôsobom a nie na základe ekonomických ukazovateľov. Na odstraňovanie regionálnych rozdielov a podporu ekonomického a sociálneho rastu regiónov existujú iné nástroje, nie však regionálna minimálna mzda," dodala Uhlerová.

image

Slováci zarábajú priemerne takmer o desať percent viac, mzdy však inflácii neodolali

Konfederácia vidí riešenie rastu miezd vrátane minimálnej mzdy v posilnení kolektívneho vyjednávania a odborovej organizovanosti. "To od nás požaduje aj na úrovni Európskej únie prijatá smernica o primeraných minimálnych mzdách. Podľa nej budeme musieť naše pokrytie kolektívnymi zmluvami zo súčasných 25 zdvihnúť na 80 percent, čo je viac ako na trojnásobok," doplnila konfederácia.

V najbližších mesiacoch bude podľa Konfederácie odborových zväzov smernica transponovaná do slovenskej legislatívy. Konzultácie na úrovni Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodin  a sociálnych partnerov už začali. "Pre nás bude dôležité vypracovanie a pravidelné vyhodnocovanie tzv. akčného plánu, v rámci ktorého budú musieť byť zadefinované nástroje na posilnenie kolektívneho vyjednávania," uzavrela Uhlerová.

01 - Modified: 2023-09-04 07:18:41 - Feat.: 1 - Title: Slováci zarábajú priemerne takmer o desať percent viac, mzdy však inflácii neodolali 02 - Modified: 2023-09-04 09:01:08 - Feat.: 0 - Title: Od septembra sa profesionálnym rodičom zdvihli platy. Pozrite si, koľko môžete dostať (+ tabuľka)
01 - Modified: 2024-04-26 15:46:10 - Feat.: - Title: Odbory v jednej z našich automobiliek vedie bývalý policajt podozrivý z lúpeže 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší 03 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 04 - Modified: 2024-04-18 09:48:29 - Feat.: - Title: Minimálna mzda u nás o tri roky takmer tisíc eur? Rásť budú aj príplatky (+ tabuľka) 05 - Modified: 2024-03-28 11:54:30 - Feat.: - Title: V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mzda o 90 eur mesačne. V hre je aj stoeurová odmena
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 00:21