Dnes vieme odhadnúť, že regulované ceny plynu stanovené úradom môžu budúci rok klesnúť v rozpätí 15 až 17 percent. FOTO: HN/Katarína Kincelová
StoryEditor

Ministerstvu sme poslali rozsiahly list. Hrozí dramatický nárast cien energií, hovorí šéf regulátora

25.09.2023, 00:00

V rozhovore so šéfom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrejom Jurisom sa dočítate:

  • Aké zdraženie energií pre domácnosti hrozí od roku 2024.
  • Prečo ministerstvu hospodárstva posielali rozsiahly list.
  • Koľko domácností môže trpieť energetickou chudobou.
  • Prečo sa ohradzuje proti vyjadreniam Stredoslovenskej energetiky.

Začiatkom roka odborníci varovali, že ceny energií budú na trhoch tento rok stále turbulentné. No pri elektrine a plyne sa veľké minuloročné výkyvy zatiaľ nekonali, hoci ceny sú stále vysoké. Ako hodnotíte doterajší vývoj?

V porovnaní s rokom 2022 sa trhy upokojili, keďže vlani boli trhy extrémne vysoké a neisté. Burzy sa čiastočne upokojili a hladiny oproti minulému roku klesli. Treba povedať, že ceny sú naďalej vysoké v porovnaní s obdobím pred energetickou krízou. Preto sa ešte nedá povedať, že kríza je za nami. Situácia je pomerne neistá, a preto netreba robiť predčasné pozitívne závery. Štátu sa podarilo v roku 2023 masívnymi finančnými dotáciami do veľkej miery eliminovať dosahy energetickej krízy pre slovenské domácnosti.

Vláda oznámila, že vďaka dohode s elektrárňami zmrazila pre domácnosti rast silovej časti elektriny na budúci rok. Otázne budú distribučné poplatky. Úrad ich zvyčajne komunikuje ku koncu roka, máte však už prvé odhady, na akých úrovniach by mohli byť?

My sme urobili prvý odhad budúcoročných regulovaných cien elektriny ešte v júli tohto roka. Cenové návrhy od jednotlivých regulovaných subjektov sa očakávajú na jeseň a máme od nich informácie, že podklady pripravujú. Čiže keď prídu cenové návrhy niekedy medzi septembrom a októbrom, v rámci cenových konaní ich budeme skúmať a následne, v polovici novembra či začiatkom decembra, sa o nich rozhodne. Vláda pripravila opatrenia, aby silová zložka bola na rovnakej úrovni ako tento rok. Očakávame, že cez rozhodnutie o všeobecnom hospodárskom záujme jednotliví dodávatelia elektriny budú túto lacnú komoditu zohľadňovať vo svojich cenových návrhoch, podobne ako v roku 2023. Nemáme žiadnu informáciu, že na budúci rok by to malo byť inak.

A poplatky za prenos?

Čo sa týka regulovaných poplatkov za prenos, distribúciu či tarifu za prevádzku systému, zatiaľ očakávame pokles, keďže kľúčový faktor na poplatkoch pri prenose a distribúcii elektriny sú poplatky za straty a tie by mali vďaka poklesu trhových cien elektriny tiež klesnúť. Po zohľadnení odhadovanej výšky jednotlivých poplatkov by celková regulovaná cena elektriny pre domácnosti v roku 2024 mohla klesnúť o osem až desať percent. Hovorím však o úradom určenej regulovanej cene poplatkov. Nevieme povedať, ako ich ovplyvnia mimoriadne opatrenia vlády na budúci rok.

Úrad preto už nebude považovať za potrebné, aby vláda aj budúci rok zastropovala pre domácnosti tieto poplatky?

Toto sú rozhodnutia vlády. Nevieme, či sa niečo také pripravuje, keďže úrad nie je súčasťou vlády. Avšak je pravdepodobné, že bez mimoriadnej finančnej pomoci vlády môžu domácnosti budúci rok platiť viac ako dnes, keďže dnešné ceny a poplatky za elektrinu sú zastropované vládou na predkrízových úrovniach z roka 2022.

image

Na Slovensku vraj obchodníci z Poľska vykupovali slovenskú biomasu a vozili ju do Poľska.

FOTO: HN/Katarína Kincelová

Vlani mal bývalý minister hospodárstva Richard Sulík pripravenú tabuľku o povinných 15-percentných úsporách. Budete odporúčať novej vláde, aby prišla pri elektrine s úspornými opatreniami?

My sme viackrát komunikovali rôzne rady a odporúčania, ako môžu domácnosti optimalizovať svoju spotrebu. Takisto evidujeme informačnú kampaň Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry s veľkým počtom rád v tejto téme. Z nášho pohľadu je to dôležité.

Priznám sa, že neviem, či vláda zvažuje úsporné opatrenia. My vnímame, že z hľadiska celej krajiny je potrebné predovšetkým podporiť rozvoj decentralizovanej výroby energií. Aby si ľudia alebo firmy, tam, kde je to možné, mohli inštalovať fotovoltiku a iné obnovi...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-09-21 14:53:10 - Feat.: 1 - Title: Nevyšlo to ani dvom ministrom. Schéma na pomoc s energiami za milióny zostane zrejme len na papieri 02 - Modified: 2023-09-22 12:57:48 - Feat.: 1 - Title: Každá domácnosť ročne pošle na hornú Nitru 15 eur. Smerujú na prevádzku uhoľnej elektrárne 03 - Modified: 2023-09-18 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Štát zapojí menšie firmy do biznisu s elektrinou, tie si môžu „privyrobiť“. Bude to mať dosah aj na domácnosti 04 - Modified: 2023-09-16 16:31:09 - Feat.: 1 - Title: SNS by išlo cestou Orbána a aj KDH by posilnilo Putinov tromf na Slovensku 05 - Modified: 2023-09-08 14:56:43 - Feat.: 1 - Title: Slovensko zmenia veterné turbíny. Štát má na stole projekty za stámilióny, stavať chcú Dáni aj Rakúšania
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 11:28