FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Dlhodobo chýbajúcu pracovnú silu môžu podľa rezortu práce vykryť zahraniční pracovníci

28.09.2023, 15:23
Autor:
TASRTASR

Najvyššia miera voľných pracovných miest je v strojárstve, v automobilovom priemysle, doprave, zdravotníctve aj v sektore informačných technológií.

Na Slovensku je viacero profesií s nedostatočným dopytom zo strany domáceho obyvateľstva. Viac ako 80-tisíc pracovných pozícií je neobsadených.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vo štvrtok pripomenulo, že prijalo opatrenia v oblasti regulovanej pracovnej mobility cudzincov na slovenský trh práce. Cieľom je kompenzovať nedostatok disponibilnej pracovnej sily.

Otváranie trhu práce

Najvyššia miera voľných pracovných miest je v strojárstve, v automobilovom priemysle, doprave, zdravotníctve aj v sektore informačných technológií. Výkonnosti ekonomiky podľa rezortu práce pomáha riadené otváranie trhu práce pre občanov tretích krajín.

"Z dôvodu nedostatku domácej pracovnej sily a nevyhnutnosti naplnenia potrieb trhu práce bolo prijatých viacero legislatívnych opatrení s cieľom uľahčiť zamestnávanie zahraničných pracovníkov. Medzi tieto opatrenia patria nariadenia vlády z dielne ministerstva práce, ktoré umožňujú udeliť štátnym príslušníkom vybraných tretích krajín národné víza na účel zamestnania," uviedol rezort práce.

Vďaka vízam sa zrýchľuje proces zamestnávania zahraničných pracovníkov v oblasti dopravy, vysokokvalifikovaných zahraničných pracovníkov v profesiách s pridanou hodnotou pre hospodárstvo SR a tiež relokovaných zamestnancov.

image

Trh úverov domácnostiam sa v prvom polroku stabilizoval, predošlý pokles sa zastavil

Národné víza

Ministerstvo pripomenulo, že vláda prijala aj nariadenie, ktoré uľahčuje zamestnávanie cudzincov v oblasti priemyslu. Uľahčovanie zamestnávania zahraničných pracovníkov sa však týka len povolaní, o ktoré domáca pracovná sila nemá dlhodobo záujem.

Vláda v stredu schválila nariadenie, ktorým sa upravia podmienky na udelenie národného víza na účel zamestnania vo vybraných profesiách v oblasti priemyslu. Výber zamestnaní a určenie počtu udelených národných víz vychádza z údajov o voľných pracovných miestach.

Národné víza udelí štát spolu v počte najviac dvetisíc v kalendárnom roku. Dĺžka platnosti udeleného národného víza je najviac jeden rok. Nariadenie bude účinné dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky.

01 - Modified: 2023-09-27 08:21:13 - Feat.: 1 - Title: Podmienky pre pracovníkov tretích krajín v priemysle na udelenie víz sa upravia
01 - Modified: 2024-04-24 15:56:14 - Feat.: - Title: Pomoc so zvýšenými splátkami bude najnovšie zahŕňať aj refinancované hypotéky. Návrh schválil parlament 02 - Modified: 2024-04-23 07:45:19 - Feat.: - Title: Mikloš priznáva chybu: Podcenili sme prejavovanie väčšieho pochopenia, to potom využil Fico 03 - Modified: 2024-04-22 12:22:53 - Feat.: - Title: Minuloročný deficit verejných financií sa podľa analytikov NBS zhoršil najviac v Európskej únii 04 - Modified: 2024-04-19 13:39:13 - Feat.: - Title: Nezamestnanosť na Slovensku opäť klesla, je blízko takmer trojročného minima 05 - Modified: 2024-04-19 12:50:02 - Feat.: - Title: Ceny benzínu mierne klesnú do príchodu hlavnej motoristickej sezóny, predpokladá analytik
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 02:26