Riaditeľka nadácie Zastavme Korupciu Zuzana Petková. FOTO: HN/Filip Duffala
StoryEditor

Vláda cez zmenu v rodičovskom dôchodku vydiera ľudí, reaguje nadácia Zastavme korupciu

07.11.2023, 15:01
Autor:
TASRTASR

Návrh ministerstva práce proti sebe rozoštváva spoločnosť, lebo umelo vytvára súťaž o dve percentá z daní medzi občianskymi organizáciami a seniormi, tvrdí nadácia.

Zmenou vo vyplatení rodičovského dôchodku prostredníctvom dvoch percent z daní vydiera vláda ľudí. Kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) tak začal napĺňať svoje vyhrážky, že úhlavným nepriateľom budú mimovládne organizácie.

Uviedla to nadácia Zastavme korupciu v reakcii na vyhlásenie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša (Hlas-SD), že rodičovský dôchodok v súčasnej podobe od budúceho roka skončí. Po novom bude možné rodičom pomáhať iba poukázaním časti zaplatenej dane z príjmu.

image

13. dôchodok: Erik Tomáš vyčíslil, koľko dostanú penzisti. Oznámil tiež zásadnú zmenu v rodičovskom dôchodku

"Týmto krokom však poškodí nie len protikorupčným neziskovým organizáciám, ale napríklad aj organizáciám, ktoré pomáhajú starým či ťažko chorým ľuďom. Navyše proti sebe rozoštváva spoločnosť, keď umelo vytvára súťaž o dve percentá z daní medzi občianskymi organizáciami a seniormi," uviedol komunikačný špecialista nadácie Zastavme korupciu Norbert Chomistek.

Občania si tak môžu podľa nadácie vybrať medzi tým, či prestanú darovať dve percentá daní neziskovým organizáciám, alebo ich rodičia prídu o rodičovský bonus. 

"Je tu obrovský tlak odbornej verejnosti na zrušenie rodičovského dôchodku, ale rodičovský dôchodok je zakotvený v ústave, a teda my ho zrušiť nemôžeme, ale ani nechceme," povedal Tomáš.

Ústava podľa neho ponúka dve cesty, akým spôsobom môžu deti prispievať svojim rodičom na dôchodok. Prvá je cez odvody do sociálneho poistenia, druhá cez časť daní.

"A my sme sa rozhodli, že to bude tá druhá cesta. Konkrétne, deti budú môcť prispieť svojim rodičom z tých známych dvoch percent daní z príjmov fyzických osôb. Toto je naše rozhodnutie," dodal minister. Zmena by podľa neho mala platiť od začiatku budúceho roka.

01 - Modified: 2024-04-28 13:36:45 - Feat.: - Title: Vydáme sa chorvátskou cestou? Kamenický pripúšťa, že štát bude lákať Slovákov na kúpu štátnych dlhopisov 02 - Modified: 2024-04-25 12:17:02 - Feat.: - Title: Rezort podrží bezpečné ženské domovy, ktorým hrozil zánik. Pomohol zákon o dotáciách, tvrdí Tomáš 03 - Modified: 2024-04-24 18:11:45 - Feat.: - Title: Poslanci v závere dňa pokračovali v diskusii k zákonu o neziskovkách 04 - Modified: 2024-04-24 08:57:30 - Feat.: - Title: Mimovládky sa pre návrh k RTVS obracajú na europarlament aj Európsku komisiu 05 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 19:47