Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Richard Takáč (Smer-SD). FOTO: TASR/Dano Veselský 
StoryEditor

Dovoz ukrajinského obilia spôsobil poľnohospodárom stratu viac ako sto miliónov eur, tvrdí Takáč

29.11.2023, 14:22
Autor:
TASRTASR

Vláda podľa ministra preto bude tlačiť na Európsku komisiu, aby prišla s celoeurópskym riešením problému dovozu ukrajinských komodít do únie.

Dovoz ukrajinského obilia spôsobil slovenským poľnohospodárom stratu okolo 110 miliónov eur.

Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Richard Takáč (Smer-SD) v súvislosti s vládou schváleným predĺžením zákazu dovozu vybraných ukrajinských agrokomodít.

image

Minister Takáč pre HN: Zvažujeme odvod pre reťazce. Majú brutálne zisky, zúžme im mantinely

"Dovoz krajinám susediacim s Ukrajinou spôsobuje nemalé finančné problémy, ale aj problémy iného rázu. Poľnohospodári na Slovensku minulý rok vyčíslili stratu pri dovoze ukrajinského obilia na úrovni asi 110 miliónov eur. Kompenzácie zo strany Európskej komisie boli pre Slovensko na úrovni približne 5 miliónov eur," priblížil Takáč.

Slovenskou vládou prijatý zákaz na 14 agrokomodít je podľa jeho slov teda opodstatnený.

Vláda podľa Takáča bude preto tlačiť na Komisiu, aby prišla s celoeurópskym riešením problému dovozu ukrajinských komodít do EÚ. Agrokomodity z Ukrajiny, ktoré mali len tranzitovať cez EÚ, podľa neho 80 percent zostávajú umiestnené na území únie. "To spôsobuje aj slovenským poľnohospodárom nemalé problémy," dodal Takáč.

image

Slovensko je pripravené predĺžiť zákaz dovozu agrokomodít z Ukrajiny, avizoval Richard Takáč

Zákaz dovozu poľnohospodárskych produktov a potravín pôvodom z Ukrajiny sa rozširuje a predlžuje na neurčito.

Vyplýva to z návrhu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, ktorý v stredu schválil vládny kabinet.

Doterajší slovenský zákaz platil do konca roka na štyri komodity, a to na pšenicu, kukuricu, repku a slnečnicové semená.

Okrem obilnín sa podľa rezortu zoznam rozširuje napríklad o med, jačmeň, pšeničnú múku, slad, sójové bôby, trstinový alebo repný cukor, otruby, pokrutiny a ostatné pevné zvyšky vznikajúce pri extrakcii rastlinných tukov alebo olejov.

01 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 02 - Modified: 2024-04-26 15:41:30 - Feat.: - Title: Farmárom majú s problémami pomôcť bezúročné pôžičky od štátnej banky 03 - Modified: 2024-04-24 12:10:31 - Feat.: - Title: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni, odkázal minister Takáč 04 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 05 - Modified: 2024-04-16 07:48:14 - Feat.: - Title: „Najťažší rok v histórii“. Na farmárov sa valia exekúcie, koniec zvažuje aj šéf známej organizácie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:17