Výrobná hala automobilky Kia Slovakia v obci Teplička nad Váhom. FOTO: TASR/Daniel Stehlík
StoryEditor

Podpora výskumu aj tvorivá činnosť. Kia a Slovenská technická univerzita podpísali memorandum o spolupráci

15.12.2023, 13:47
Autor:
TASRTASR

Inšpiráciou pre spoluprácu s STU môže byť podľa hovorcu automobilky pilotný projekt s 20 študentmi piateho ročníka odboru vozidlá a motory zo Strojníckej fakulty Žilinskej univerzity.

Zástupcovia spoločnosti Kia Slovakia a Slovenskej technickej univerzity (STU) podpísali v piatok memorandum o spolupráci. Podľa hovorcu automobilky Tomáša Potočka stanovuje rozsiahle možnosti spolupráce vrátane podpory výskumu a tvorivej činnosti študentov, podpory pre študentské stáže a praxe, výmenu odborníkov a účasť na vzdelávacích podujatiach.

Pripomenul, že výrobný závod už nadviazal spoluprácu so Žilinskou univerzitou v Žiline (UNIZA) a Technickou univerzitou v Košiciach.

"Doteraz sme darovali trom univerzitám šesť robotov. Podporili sme piatich študentov štipendiom vo výške tritisíc eur a ďalší piati majú možnosť získať až štyritisíc eur počas tohto akademického roka. Spoločnosť zároveň podporila študentov pri vypracovaní 24 záverečných prác a v súčasnosti poskytuje štipendiá a odbornú prax celkovo 15 študentom z troch univerzít," uviedol.

image

Automobilka Kia môže dostať vládnu pomoc vo výške takmer 30 miliónov eur, účelom je rozšírenie kapacity

Podľa Branislava Imreho, viceprezidenta Kia Slovakia zodpovedného za vedenie divízie administratíva, mladí ľudia prispievajú novými myšlienkami, inováciami a kreatívnymi riešeniami. "Formujú tak neustále meniace sa pracovné, ale aj spoločenské prostredie. Vo vzájomnom dialógu nachádzame silu, ktorá posúva naše odvetvie vpred a spoločné kroky nám umožňujú tvarovať budúcnosť," uviedol.

"Verím, že spolupráca STU a jedného z hlavných predstaviteľov automotive sektora na Slovensku bude obojstranne prospešná. Očakávame od nej posilnenie atraktívnosti štúdia, možností aplikovaného výskumu a motivácie pre štúdium technológií, ktoré sú hybnou silou a predpokladom rozvoja ekonomiky a spoločnosti," dodal rektor STU Oliver Moravčík.

Inšpiráciou pre spoluprácu s STU môže byť podľa hovorcu automobilky pilotný projekt s 20 študentmi piateho ročníka odboru vozidlá a motory zo Strojníckej fakulty UNIZA.

image

Kia Slovakia vyrobila sedem miliónov motorov, dopyt po naftových agregátoch dramaticky klesol

"Obsahová náplň ich predmetu ‘skúšanie spaľovacích motorov‘ sa plne zhoduje s operáciami pri výrobe motorov v Kia Slovakia. Študenti v rámci predmetu testovali chod motorov v špeciálne vyhradenom laboratóriu a učili sa obsluhovať moderné meracie prístroje v 3D meracom laboratóriu, čím môžu ideálne prepojiť teoretické znalosti a prax na najnovších technológiách," priblížil.

Vo výrobnom závode v Tepličke nad Váhom v tomto roku privítali a sprevádzali priestormi vyše 550 študentov univerzít. "Aktuálne finalizujeme proces darovania piatich motorov a vozidla Kia Ceed SW plug-in hybrid na študijné účely Katedry dopravnej a manipulačnej techniky v odbore vozidlá a motory na Strojníckej fakulte UNIZA," uzavrel Potoček.

01 - Modified: 2024-04-16 12:36:26 - Feat.: - Title: STU boduje na plnej čiare. Jej fakulta je pre stredoškolákov opäť jednou z najžiadanejších na Slovensku 02 - Modified: 2023-11-26 12:04:01 - Feat.: - Title: FOTO Autonómne vlaky či luxusné autá poháňané umelou inteligenciou. Českí a slovenskí študenti predstavili v Prahe budúcnosť dopravy 03 - Modified: 2023-09-08 12:09:46 - Feat.: - Title: KDH a Republika podpísali s predstaviteľmi ZMOS-u memorandum o spolupráci 04 - Modified: 2023-08-22 05:00:00 - Feat.: - Title: Najväčšie nemocnice na západnom Slovensku chcú lepšie spolupracovať 05 - Modified: 2023-07-21 14:25:26 - Feat.: - Title: Menší brat má vystriedať na tróne bestseller. Nové batériové vozidlá prinesú do Kie v Žiline veľkú zmenu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 04:38