Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) informuje o konsolidácii verejných financií počas tlačovej konferencie po ukončení 7. zasadnutia vlády SR 4. decembra 2023 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann *** Local Caption *** konsolidácia verejné financie FOTO: Martin BaumannFOTO: Martin Baumann
StoryEditor

Kamenický predstavil poslancom rozpočet, deficit klesne tesne pod šesť percent

20.12.2023, 11:19
Autor:
TASRTASR

Predpokladaný návrh rozpočtu verejnej správy, okrem potrebnej konsolidácie, zohľadňuje podľa šéfa rezortu financií aj výrazné vplyvy legislatívnych a nelegislatívnych materiálov schválených v predchádzajúcom volebnom období.

V budúcom roku vláda v plánuje znížiť deficit verejných financií na 5,97 percenta HDP, čím sa zníži o viac ako pol percenta hrubého domáceho produktu (HDP) z úrovne 6,52 percenta v tomto roku. Bez prijatých opatrení by bol deficit výrazne vyšší.

Uviedol to v stredu minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) na šiestej schôdzi parlamentu pri predstavení štátneho rozpočtu. 

"Ak by nová vláda nevykonala žiadne zmeny legislatívy v skrátenom legislatívnom konaní a neprijala operatívne kroky na zníženie výdavkov rozpočtu jednotlivých kapitol, tak je deficit rozpočtu verejných financií v roku 2024 na úrovni 6,55 percenta HDP, to je 8,5 miliardy," upozornil Kamenický.

image

Kľúčové bude zjednodušenie platenia daní a odvodov, vraví Kamenický. Predstavil nového šéfa finančnej správy

Počíta sa s novým ministerstvom

Predpokladaný návrh rozpočtu verejnej správy, okrem potrebnej konsolidácie, zohľadňuje podľa šéfa rezortu financií aj výrazné vplyvy legislatívnych a nelegislatívnych materiálov schválených v predchádzajúcom volebnom období. 

Ako uviedol Kamenický, predkladaný návrh rozpočtu však neznižuje výdavky na vyplácanie dôchodkov či na podporu iných zraniteľných skupín, ako ani výdavky na školstvo, zdravotníctvo, sociálne veci, rodinnú politiku a ďalšie oblasti. 

Návrh rozpočtu počíta aj s výdavkami na prijatie trvalého trinásteho dôchodku vo výške priemernej mesačnej sumy za predchádzajúci rok, a to súčasne pri zachovaní rodičovského dôchodku. Taktiež je zabezpečená pomoc pri splácaní úverov na bývanie v súvislosti s nárastom úrokových sadzieb.

Zahŕňa aj výdavky na vytvorenie nového Ministerstva cestovného ruchu a športu. 

Rozsiahla konsolidácia

Medziročnému poklesu schodku majú prispieť najmä konsolidačné opatrenia, ako zdanenie dočasných vysokých ziskov v bankovom sektore, zvýšenie zdravotných odvodov, predĺženie platnosti solidárneho príspevku v odvetví spracujúcom ropu, zníženie odvodov do druhého dôchodkového piliera, zavedenie minimálnej a dorovnávacej dane pre právnické osoby či zvýšenie daní z tabaku a liehu a iné. 

image

Parlament schválil veľký balíček Ficovej vlády za dve miliardy eur. Čo škrtá a komu berie najviac? (prehľad)

Od roku 2025 si budú európske fiškálne pravidlá podľa Kamenického pravdepodobne vyžadovať znižovanie nominálneho deficitu o jedno percento HDP ročne.  

"Z pohľadu makroekonomických predpokladov má slovenská ekonomika v budúcom roku posilniť o 1,2 percenta pre slabší zahraničný dopyt a vysoké ceny. Inflácia by mala spomaliť na 3,2 percenta a dynamika rastu ekonomiky sa má v budúcom roku zrýchliť na 2,7 percenta. Miera nezamestnanosti by mala dosiahnuť historické minimum na úrovni 5,4 percenta," uzavrel Kamenický.

01 - Modified: 2024-04-26 21:18:26 - Feat.: - Title: Agentúra S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom 02 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 03 - Modified: 2024-04-25 12:55:30 - Feat.: - Title: Bude Fico mobilizovať zdroje z dôchodkových úspor? 04 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 05 - Modified: 2024-04-09 13:56:35 - Feat.: - Title: Kto naozaj kŕmi ruskú vojnovú mašinériu peniazmi?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 01:48