Ilustračná fotografia. FOTO TASR/AP  
StoryEditor

Pre rast cien ropy nie je priestor na väčšie zlacnenie pohonných látok, tvrdí analytik

22.03.2024, 13:14
Autor:
TASRTASR

Na strane ponuky stále podľa analytika Mareka Nemkyho dochádza ku zvýšeným rizikám.

Ceny primárnej suroviny, teda ropy, naďalej rastú, a tak priestor na väčšie znižovanie cien pohonných látok zatiaľ na trhu nie je. Uviedol to Marek Nemky, analytik finančných trhov spoločnosti XTB.

Dopyt neutícha

"Veľkoobchodné ceny v Rotterdame nám v súčasnosti kopírujú vývoj na pohonných látkach. Celkovo však na trhu pohonných látok vidíme množstvo rizík, ktoré sú v súčasnosti tlmené slabším európskym dopytom," priblížil.

Cena ropy Brent podľa neho minulý týždeň skončila na hodnote 85,33 USD za barel, čo bolo v porovnaní s predošlým týždňom o 3,97 percenta viac. "V súčasnosti cenu vidíme na podobnej hodnote ako koncom minulého týždňa," poznamenal.

image

Cena nafty dosiahla najnižšiu hodnotu za posledných sedem týždňov, zlacnel aj benzín natural 95

"Na trhu pozorujeme už dlhší čas pozitívny sentiment, čo podporujú aj súčasné správy. Keď sa pozrieme na stranu dopytu, tak ten neutícha. Revízia makroekonomických projekcií z centrálnej banky Spojených štátov takisto naznačuje silnejší dopyt jedného z najväčších spotrebiteľov ropy. Silný dopyt podporujú aj zmeny v zásobách v USA, ktoré sa už dlhšie nachádzajú v poklese," doplnil.

Zvýšené riziká na strane ponuky

Na strane ponuky stále podľa Nemkyho dochádza ku zvýšeným rizikám. "Útoky ukrajinských dronov na ruské rafinérie podľa Reuters zasiahli až sedem percent kapacity ruských rafinérií. Krátkodobo to tak môže síce spôsobiť vyššie exporty ropy, keďže ju Rusko nebude vedieť spracovať, avšak na druhej strane to spôsobí nižší export pohonných látok," uviedol

"Už v súčasnosti Rusko bojuje s nedostatkom benzínu, keďže zakázalo vývoz tejto látky. Zákaz vývozu nafty by tak mohol byť ďalším opatrením," zdôraznil.

image

Ste na služobnej ceste? Prečítajte si, kto z vás má nárok na cestovné náhrady

"Kartel OPEC+ takisto naďalej drží reštrikcie na produkciu. Dokonca aj Irak, ktorý kvóty v prvých mesiacoch v roku nedodržiaval a vyvážal o čosi viac, sa v súčasnosti zaviazal, že svoj vývoz zníži. Na druhej strane však USA naďalej zvyšujú produkciu, ktorá je už na historických maximách. Ich rafinérie však doteraz boli v režime údržby a produkcia pohonných látok bola znížená. Už aj tu sa však schyľuje na lepšie časy, postupne sa údržba rafinérií končí a opätovne sa štartuje produkcia," dodal Nemky.

 

01 - Modified: 2024-04-25 18:03:00 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, prispievajú k tomu obavy ohľadom dopytu v USA 02 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 03 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike 04 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára 05 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 11:17