StoryEditor

Združenia sa dočkali pravidiel

17.04.2003, 00:00

Občianske združenia zaoberajúce sa ochranou spotrebiteľa sa dočkali pravidiel prideľovania dotácií na ich činnosť v tomto roku. "Pokyny sme všetkým zaregistrovaným subjektom už rozoslali a mali by ich dostať každým dňom," povedala riaditeľka odboru ochrany spotrebiteľa ministerstva Jana Drgoncová.
Dotácie sú určené na aktivity v oblasti riešení spotrebiteľských sťažností a na šírenie spotrebiteľských informácií. Štát podporí aj výchovné alebo školiace programy zamerané na zlepšenie informovanosti a zvyšovanie právneho vedomia spotrebiteľov. K dispozícii je 2,6 milióna korún, čo je rovnaká čiastka ako vlani. Podmienkou pridelenia peňazí je okrem iného aj splnenie všetkých záväzkov voči štátnemu rozpočtu v minulosti.
Zmenou oproti minulosti je spôsob výpočtu výšky dotácie, ktorý zavádza prvok súťaživosti. "V krajinách EÚ sa poskytujú dotácie iba do výšky 50 percent nákladov na projekt. V Česku je to 70 percent. My sme sa vydali inou cestou. Požadujeme síce, aby združenia svoje projekty spolufinancovali, ale neurčujeme, akou čiastkou," povedala Drgoncová. Ministerstvo zaviedlo koeficient, ktorý zohľadní výšku prostriedkov vložených združeniami. V praxi to bude znamenať, že subjekt, ktorý vloží viac peňazí do projektu, získa viac aj na dotáciách. Rezort hospodárstva si od nového systému sľubuje lepšie využitie štátnych prostriedkov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 11:31