StoryEditor

Penta chce ísť s Fortunou na burzu

20.10.2009, 00:00

Stávková kancelária Fortuna, ktorá patrí investičnej spoločnosti Penta, by mohla ponúknuť akcie investorom na pražskej burze. Českým HN potvrdili dva od seba nezávislé zdroje oboznámené so situáciou vo Fortune, že firma sa v súčasnosti na vstup na burzu pripravuje.

Ešte silnejšia
Tieto prípravy sú však údajne iba v počiatočnej fáze. "V najbližších dvoch rokoch Penta neplánuje predaj spoločnosti Fortuna Group, plánujeme ďalej  zvyšovať jej hodnotu, pričom jednou zo zvažovaných alternatív môže byť aj IPO. Finálne rozhodnutie však bude prijaté až v priebehu roku 2010," povedal hovorca Penty Martin Danko.

Podľa maklérov a analytikov by vstup Fortuny na burzu dával zmysel. "Ten príbeh má pointu. Penta chcela Fortunu predať. Firme sa darí i v období krízy, keďže stávkovanie je biznis, ktorý "šliape" aj v zlých časoch," myslí si Jan Procházka zo spoločnosti Cyrrus.

To, že stávkovanie či iné hazardné hry sú pre finančníkov aj v čase krízy zaujímavé na investovanie, potvrdzujú aj informácie webu motejlek.com. Podľa neho si totiž skupina robí chúťky na lotériový biznis českej spoločnosti Sazka. Dôvodom na jej prebratie je totiž to, že akcionári firmy sú na dne. Peniaze, ktoré z nej mali v minulosti, dnes mieria na účty majiteľov dlhopisov, ktoré česká firma emitovala. Tento rok sa im malo vyplatiť asi 400 miliónov českých korún, 15,5 milióna eur, zatiaľ však dostali iba 135 miliónov, 5,3 milióna eur. Akcionári neveria, že sľúbenú sumu do konca roku skutočne získajú, a preto sa začali vyjednávania s viacerými investormi, ktorí by o biznis Sazky mali záujem.

Chcú aj Sazku
Najhorúcejším kandidátom je práve Penta, keďže jedným z hlavných dôvodov na prebratie je práve to, že skupina pôsobila ako poradca pri emisii dlhopisov v rokoch 2004 a 2006. "Ak by Sazka nemohla vyplatiť dlhopisy, malo by to pochopiteľne negatívny vplyv na reputáciu všetkých zúčastnených strán v tejto transakcii," priznáva Danko s tým, že je na akcionároch, či sa obrátia na ich spoločnosť a požiadajú o spoluprácu. "Momentálne s nimi nerokujeme," reaguje Danko.

Rovnako aj Český olympijský výbor, ktorý je jedným z akcionárov, tieto tvrdenia odmieta. "Nerokujeme a ani nemáme informácie, že by s ňou ktokoľvek z akcionárov Sazky rokoval," potvrdil nám jeho hovorca Alexandr Kliment. Priznáva však, že v tomto roku výbor od Sazky dostal zatiaľ iba štyri splátky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. máj 2024 11:07