StoryEditor

Investujte do ropy a zlata. Oplatí sa to

02.11.2009, 17:00
Autor:
Jan SochorJan Sochor
Najviac budú vynášať v budúcom roku komodity. Myslí si to tretina z 1452 investorov, ktorých oslovila agentúra Bloomberg. Vôbec najistejšia investícia by mala byť do kontraktov na ropu, ale aj zlato alebo meď.

Príbeh rozvíjajúcich sa trhov

Komodity majú totiž profitovať z obnovy svetového ekonomického rastu, ktorý obaľujú práve ázijské krajiny na čele s Čínou a Indiou. "Je to príbeh rozvíjajúcich sa trhov. Dopyt po komoditách tam neustále rastie a ponuka sa mu nedokáže dostatočne rýchlo prispôsobovať. Z toho budú ceny komodít ťažiť, " tvrdí Matthew Johnson z austrálskej pobočky švajčiarskej banky UBS.

Podľa neho sa v najbližších mesiacoch vyšplhá cena ropy opäť na sto dolárov za barel zo súčasných 75 dolárov. Z investičných nástrojov sa naopak investori najviac obávajú poklesu cien dlhopisov a realít. Najväčší rozpor panuje u akcií, ktoré rad investorov považuje za najlepšiu investíciu, podobné množstvo sa však bojí poklese cien.

"Veľa ľudí bolo prekvapených tým, ako akcie od marca prudko vyrástli. Lenže ceny nevzlietli nahor, pretože by sa veľa nakupovalo, ale preto, že nikto nechcel predávať. Takýto rast teda spôsobilo pár kupcov a môže byť veľmi prehnaný, "hovorí James Paulsen, ktorý sa prieskumu zúčastnil za americkú spoločnosť Wells Capital Management.

Ktoré aktíva prinesú v nasledujúcom roku najvyššie zisky? (v %, zdroj: Bloomberg)

 komodity 34
 akcie 27
 meny 18
 dlhopisy 9
 reality 8

Investori pritom za najrizikovejší označujú americký trh. Sú skeptickí voči ďalšiemu efektu záchranných balíčkov. Boja sa rastu nezamestnanosti a pádu dolára. Najväčšia perspektíva je podľa nich naopak v Číne.

ihned.cz

01 - Modified: 2005-01-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na úvod triumf argentínskeho páru 02 - Modified: 2005-01-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Do čela púštnej rely Brit McRae
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 23:20