StoryEditor

Zlatá horúčka stúpa: Unca sa dostala na 1110 dolárov

09.11.2009, 15:35
Centrálne banky v Ázii zlato nakupujú a európske ho prestávajú predávať. Napríklad Česká sporiteľňa eviduje za posledný mesiac 30% nárast obchodov so zlatom. Za mesiac naliali investori do komodít 2,2 miliardy dolárov. V ďalší rast ich cien veria najviac od minulého leta.

Fenomén tohto roka

Ešte nikdy v histórii sa unca zlata nepredávala za 1100 dolárov. Po prvýkrát k tomu došlo v piatok. Tento rast sa však nezastavil a v pondelok sa zlato posunulo svoje historické maximum na 1110 dolárov za trojskú uncu (31,10 gramu), keď ceny drahého kovu poslal nahor slabnúci kurz dolára. Ten v pondelok dočasne prelomil kurz 1, 50 dolára za euro.

Zlato sa tak stáva fenoménom tohto roka. Na jar začalo zdražovať podobne ako akcie. Na rozdiel od akcií sa však rast jeho ceny nezastavil. Zlato totiž nenakupujú len vydesení investori, ktorí v ňom v čase neistoty na trhoch hľadajú bezpečie, ale aj centrálne banky. Tie zase straší oslabujúci dolár.

Zlato vyhnala minulý týždeň na rekord India nákupom 200 ton žltého kovu za 6,8 miliardy dolárov. Lenže nie je sama. Čína pred niekoľkými mesiacmi oznámila, že zdvojnásobila svoje zlaté rezervy a stala sa tak piatym najväčším svetovým držiteľom zlata.

Celý svet zvyšuje zlaté rezervy

Podľa informácií britského denníka Financial Times začali svoje zlaté rezervy zvyšovať aj Rusko, Venezuela, Mexiko alebo Filipíny. Úplne sa tak mení trend správania centrálnych bánk. Tie totiž až doteraz svoje zlaté rezervy vypredávali a ich hlavným rezervným aktívom sa stali americké štátne dlhopisy. Za posledných dvadsať rokov tak klesol pomer zlata v rezervách centrálnych bánk po celom svete z 32,7 percenta na historické minimum 10,3 percenta.

Lenže s tým, ako centrálne banky v Ázii začali zlato nakupovať a tie európske spomalili svoje výpredaje, sa situácia mení. To je pre investorov dôležitá správa. Jednak samotné centrálne banky vytvárajú dopyt po zlate, jednak svojím správaním inšpirujú aj ďalších investorov, ktorí svojimi nákupmi poženú ceny zlata nahor.

Investori navyše majú podobnú motiváciu ako centrálne banky, teda chrániť sa pred klesajúcim kurzom dolára a možnou infláciou. V čase hospodárskeho útlmu, kedy je inflácia blízko nule, by sa síce obavy z rastu cien v ekonomike mohli zdať prehnané, lenže mnohí ekonómia tvrdia, že infláciu spôsobia miliardy, ktoré štáty nalial do ekonomiky ako finančnú pomoc v čase krízy.

Podiel zlata vo svetových rezervách centrálnych bánk

 V roku 1989
 V roku 2009
 32,7% 10,3%
 0,25 p.b.
 pokles -22,4%

Zlatý trend

Prudký rast ceny zlata, ktoré od začiatku roka zdraželo takmer o štvrtinu, tak nemusí byť na konci. Naopak. "Dopyt investorov, ktorý v minulom týždni pomohol cenám ropy, zlata či medi k ďalšiemu rastu, bude pokračovať. Ide o trend, pri ktorom budú investície ďalej plynúť z akcií a dlhopisov do komodít a kovov," hovorí analytička banky Barclays Amrita Sen.

Minulý mesiac naliali investori do komodít spolu 2,2 miliardy dolárov. Vsádzajú pritom na ďalší rast cien komodít najviac od júla 2008. Vyplýva to zo štatistík o nákupe futures, ktoré kopírujú rast ceny zlata.

01 - Modified: 2005-01-03 09:13:00 - Feat.: 0 - Title: Euro sa dočasne znížilo na 1,34 USD
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 21:30