StoryEditor

Najbohatší Čech mieri na Balkán

03.11.2009, 16:00
PPF Partners za ktorým stojí najbohatší Čech Petr Kellner (na snímke) sa chystá investovať do mobilných telekomunikácií a internetu v juhovýchodnej Európe.

Kellnerove prekvapenie

Spravodajskému serveru Debtwire, ktorý patrí do skupiny Financial Times Group to potvrdili tri anonymné zdroje blízke transakcii. Podľa servera chce PPF Partners, ktorá vznikla na jar ako spoločný podnik Kellnera s talianskou Generali, v podobných investíciách pokračovať a chce založiť fond, ktorý bude zameraný práve na internet a mobilné služby v regióne juhovýchodnej Európy.

Kellnerov plánovaný vstup do Wind Hellas je prekvapením. Grécka telekomunikačná spoločnosť čelí problémom kvôli finančnej kríze. Veritelia majú už za niekoľko dní vybrať konečnú ponuku na nákup akcií jej materskej firmy Hellas II, ktorá patrí egyptskému biznismanovi Nadžíb Sawirisowi.

Víťaz berie všetko

Už pred dvoma týždňami pritom vypršala lehota na predloženie ponúk a veritelia mali rozhodovať medzi Wethaer Investments a skupinou, ktorá drží podriadený dlh spoločnosti vedenej firmou Aladdin Capital.

"Kellner tak vstupuje do ostrého sporu medzi súčasnými akcionármi firmy a novými držiteľmi dlhopisov, kde víťaz berie všetko. Prekvapivá ponuka sa objavila len tesne pred tým, ako mali veritelia vybrať konečnú ponuku, " upozornil Týden.cz.

Kellner tak do súboja vstupuje na poslednú chvíľu. PPF Partners údajne na ponuke spolupracuje s gréckym podnikateľom Mikeom Germanosom. PPF by mala poskytnúť gréckemu operátorovi ďalších 500 miliónov eur na akvizície na rozdrobenom gréckom telekomunikačnom trhu.

Získať drahšie investície

Skupina PPF je jednou z najväčších medzinárodných finančných a investičných skupín v regióne strednej a východnej Európy.

Skupina sa zameriava na bankovníctvo a poisťovníctvo, na investície súkromného kapitálu a na investície do nehnuteľností. PPF vyhľadáva investičné príležitosti na rozvíjajúcich sa trhoch strednej a východnej Európy, Ruska, Spoločenstva nezávislých štátov a Ďalekého východu. Kľúčovou holdingovou spoločnosťou skupiny PPF je PPF Group N.V. so sídlom v Amsterdame.

Fond PPF Partners založila skupina PPF spolu s talianskym poisťovacím gigantom Assicurazioni Generali. Takzvaný žraločí fond má vďaka hospodárskej kríze získavať investície, ktoré by inokedy boli drahšie.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 20:58