StoryEditor

Bankári sa stali symbolom problémov. Prídu zmeny

29.12.2009, 17:00
Autor:
Jan SochorJan Sochor
Po tom, čo si svet prešiel najťažšou fázou finančnej a následne hospodárskej krízy, sa zrakmi verejnosti i politikov uprel k tým, ktorí podľa mnohých celú krízu zavinili - k bankárom. Tí sa stali v spoločnosti veľmi nepopulárni (na snímke francúzsky prezident Nicolas Sarkozy).

Málo obľúbení

Napríklad v USA sú po prvýkrát v histórii menej obľúbení ako zákonodarcovia. Podľa prieskumu agentúry Bloomberg ich negatívne vnímajú dve tretiny Američanov. Približne rovnaký počet ľudí si myslí, že vláda bankám nemala finančne pomáhať.

Podobná nálada panuje aj v Európe. To si nevyhnutne vyžiadalo reakciu politikov. Bankovníctvo tak po skončení krízy čakajú najväčšie zmeny od veľkej depresie v 30. rokoch.

Posvietiť si na odmeny

Už v septembri sa predstavitelia najvyspelejších krajín sveta G20 zhodli na tom, že budú spoločne bankový trh viac regulovať a posvietia si aj na odmeňovanie bankárov. Verejnosti totiž ležia v žalúdku obrovské bonusy, ktoré sa v bankách vyplácajú. Niet divu.

Banky sa sotva oklepali z najhoršieho a odmeny pre ich šéfov už opäť rekordne rastú. Podľa odhadov by sa tento rok odmeny na Wall Street mali vyrásť o 20 percent na 140 miliárd dolárov, čo je dokonca viac ako v roku 2007.

Boj proti vysokým bonusom

Jednotlivé štáty sa však nakoniec do "boja" proti bankárom vydali inou cestou. Briti zakročili priamo proti tomu, čo verejnosť trápi najviac - vysokým bonusom, a to jednoducho a tak, aby to bolo poriadne vidieť. Rozhodli sa uvaliť päťdesiatpercentnú daň na bonusy nad 25 tisíc libier. Vzápätí s niečím podobným prišlo aj Francúzsko.

Lenže banky už si hľadajú cestičky ako zo situácie von. Chystajú sa napríklad zvyšovať pevnú zložku mzdy na úkor bonusov. Napríklad Deutsche Bank sa rozhodla znížiť vplyv britskej dane tak, že tieto náklady rozloží na všetkých zamestnancov po celom svete.

Pomoc tretiemu svetu? Bankári kričia nie!

Práve Nemci zatiaľ nehodlajú reagovať na výzvy Britov a Francúzov, aby sa k zdaneniu bonusov pripojili. Kancelárka Angela Merkelová označila britskú daň za klamlivú myšlienku. Nemci naopak tlačia na banky, aby odmeňovali šéfov najmä podľa dlhodobých kritérií.

Spolu s Francúzskom podporujú aj nápad, aby boli zdanené všetky finančné transakcie a tieto prostriedky išli napríklad na pomoc krajinám tretieho sveta. Tomu sa ale bankári logicky bránia. Boja sa, že obchody na trhoch kvôli tomu zamrznú.

To Američania na platy bankárov nesiahli vôbec. Prezident Obama však Snemovňou reprezentantov pretlačil balík, ktorý výrazne sprísňuje reguláciu bánk a celého finančného trhu, ktorý bankám dáva napríklad povinnosť vytvárať vyššie rezervy. Obama zároveň banky vyzval, aby pomohli rozhýbať ekonomiku a okrem iného znížili platy. Lenže to už záleží na ich dobrej vôli. Zvlášť keď banky splácajú vládnu pomoc a štát nad nimi prestáva mať kontrolu.

01 - Modified: 2005-01-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Estóncov doma potešili Veerpalu i Mae 02 - Modified: 2005-01-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vo Villingene triumf nemeckých skokanov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 23:25