StoryEditor

Janota: Dlhopisy pre občanov budú v januári

06.12.2009, 16:27
Dlhopisy pre občanov by české ministerstvo financií mohlo spustiť už v januári. O zákonoch, ktoré majú pre dlhopisy pripraviť pôdu, bude snemovňa rokovať už budúci týždeň, potvrdil minister financií Eduard Janota.

"Ak snemovňa zákony schváli, môžeme začať dlhopisy vydávať v januári," povedal.

Dlhopisy sa budú predávať cez internet a Českú poštu. Ľudia ako poplatok zaplatia 10 percent z výnosu, ktorý by mal byť okolo 5 percent ročne. Novinkou je, že Pošta si na to vyberá ešte ďalšie poplatky, pretože týchto desať percent pôjde len ministerstvu na správu a prevádzku.

V prvej vlne plánuje ministerstvo predať dlhopisy za 20 miliárd českých korún. Tie si budú môcť ľudia kupovať na pošte alebo elektronicky - minimálne za tisíc korún. Dlhopisy pre občanov budú splatné za desať rokov. Štát sa však zaviaže kedykoľvek ich odkúpiť späť, hoci s nižším výnosom. To však vnímajú niektorí ekonómovia ako nebezpečenstvo pre štátnu kasu.

"Desať rokov je dlhá doba. Je možné, že úroky v ekonomike medzitým vyrastú vysoko nad percento, ktoré ponúka štát. To by potom spustilo medzi ľuďmi vlnu výpredajov a štát by naraz musel vydať veľké sumy na ich spätné odkúpenie. Oveľa trhovo konformnejší by bol pohyblivý úrok, "hovorí člen predstavenstva investičnej spoločnosti Arca Capital a člen bývalej koordinačnej skupiny pre prípravu dlhopisov pre drobných investorov Pavel Makovec.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 21:11