StoryEditor

Banky majú denne z poplatkov milión eur

03.05.2011, 00:00

Poplatky za bankové transakcie sú neobľúbenou položkou na výpise z účtu. Vlani klienti bánk zaplatili viac ako rok predtým a prvé tri mesiace tohto roka naznačujú podobný trend. Oproti minuloročnému prvému štvrťroku stúpol zisk bánk z poplatkov takmer o osem percent. Odborníci to zdôvodňujú tým, že po kríze stúpa aktivita na bankovom trhu. Banky poskytujú viac úverov a ľudia na svoje účty vkladajú aj viac peňazí.

Nárast ziskov
Slovenské banky mali v prvom štvrťroku čisté výnosy z poplatkov a provízií vyššie ako v rovnakom období vlani. Kým v prvých troch mesiacoch vlaňajška to bolo podľa štatistiky Národnej banky Slovenska 105 miliónov, tento rok to od januára do marca bolo 114 miliónov eur.

Čísla za vlaňajšok ukázali, že celý sektor mal výnosy z poplatkov 439 miliónov eur. Denne tak do bankového sektora "natieklo" len z poplatkov a provízií viac ako milión eur. Podľa analytika portálu Finančná hitparáda Maroša Ovčarika je to spôsobené rastom cien v bankách. "Rástli ceny za bankové služby a nárast sa často týkal aj bežných služieb, ako sú poplatky za balíky či poplatky za platobný styk," povedal HN Ovčarik. Zmeny v cenníku potvrdila Tatra banka. "Niektoré poplatky sme zvýšili, niektoré znížili a niektoré úplne vypustili," priblížil hovorca banky Boris Gandel. Dodal, že ako prvá banka však zrušili poplatok za vklad na účet fyzickej osoby.

Viac pôžičiek
Analytici vidia dôvod aj v oživení po kríze. "Je to spôsobené vyššou aktivitou v bankovníctve. Počas krízy banky prestali požičiavať a ľudia do bánk vkladať peniaze," pripomenul analytik spoločnosti Next Finance Peter Bayer. Pre hroziacu nezamestnanosť zvažovali domácnosti podľa neho každý úver. A práve zvyšujúcemu sa počtu nových úverov pripisujú vyššie zisky aj slovenské bankové domy. "Pozitívny vývoj bol zaznamenaný hlavne vďaka zvyšovaniu objemu poskytovaných úverov obyvateľom," zdôvodnil Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne, ktorej príjem z poplatkov vzrástol v prvom štvrťroku o 15 percent takmer na 30 miliónov eur.

Zvýšeniu úverovania pripisuje nárast aj UniCredit Bank. Tá získala na poplatkoch v prvom štvrťroku 7,2 milióna eur, čo je medziročne viac o 12 percent. "Medziročný rast úverov pre bežných klientov totiž dosiahol viac ako 40 percent," zdôvodnila hovorkyňa banky Zuzana Ďuďáková. Podľa štatistiky však poplatky z úverov tvorili len približne tretinu. Pod zvyšok sa podpísali poplatky za vklady a bankové transakcie.

Podľa hovorkyne VÚB banky Aleny Walterovej vlani banke stúpli výnosy z poplatkov, pretože rok predtým pre hladký prechod na euro poplatky spojené so zmenou meny neúčtovali.

Na výber aj zadarmo
Mnohé slovenské banky v súčasnosti poskytujú rôzne zľavy na poplatky za vedenie účtu. Na trhu je podľa Ovčarika celkovo viac ako 70 rôznych balíkov. "Stoja od nula do desať eur," priblížil s tým, že najbežnejší poplatok za vedenie účtu sa pohybuje medzi tromi a piatimi eurami. "Pri bežnom správaní zaplatia ľudia za svoj bežný účet a operácie s ním spojené ročne od nula do 60 eur v závislosti od banky a konkrétneho balíka," doplnil.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 13:14