StoryEditor

Tretí hriešnik dostane úver 78 miliárd eur

05.05.2011, 00:00

Portugalsko už vie, akú pôžičku dostane. Lisabon, Európska únia a Medzinárodný menový fond sa dohodli na tom, že počas troch rokov dostanú Portugalci 78 miliárd eur. Detaily pomoci by mali byť známe v priebehu tohto mesiaca, no ak by sa postupovalo podobne ako pri pomoci Írsku aj slovenské garancie by mohli byť podobné.

Dohodli sa
"Dosiahli sme dobrú dohodu, ktorá ochráni Portugalsko," citovala agentúra Reuters odstupujúceho portugalského premiéra Josého Sócratesa, ktorý dlhé mesiace pomoc odmietal. Časť pomoci, konkrétne 12 miliárd eur, by mala smerovať na pomoc portugalským bankám.
Detaily ako to, aká časť pôjde z tzv. eurovalu a koľko poskytne menový fond, zatiaľ neboli zverejnené. Rovnako sa zatiaľ nevie, aký úrok krajina za pôžičku zaplatí.

Vypočítať tak podiel Slovenska na pôžičke sa podľa Ministerstva financií SR zatiaľ nedá. "Štruktúra pôžičky a ďalšie detaily sa majú spresniť v priebehu tohto mesiaca," zdôvodnil hovorca rezortu Martin Jaroš.

Ak by sa však postupovalo pri rozdeľovaní pomoci podobne ako pri Írsku, garancie Slovenska by mohli byť podobné. Írska pomoc bola 85 miliárd a z eurovalu išlo takmer 18 miliárd. Garancie Slovenska dosiahli 184 miliónov eur a slovenský podiel bol 1,04 percenta. Portugalská pôžička je nižšia, no podiel Slovenska by mal byť vyšší, pretože na pomoc tejto krajine sa neskladajú Gréci ani Íri.

Detaily sa podľa odborníčky z portálu euractiv.sk Zuzany Tučekovej budú dolaďovať počas tohto mesiaca. V polovici júna totiž krajina potrebuje splatiť dlh 4,9 miliardy eur. "Dočasný portugalský premiér si medzitým bude musieť získať podporu portugalskej opozície," pripomenula Tučeková s tým, že o pôžičke budú hovoriť aj ministri financií na stretnutí v polovici mája.

Miernejšie podmienky
Odstupujúci portugalský premiér sa vyjadril, že podmienky pomoci sú miernejšie než v prípade Atén a Dublinu. Na výmenu za pomoc by mali Portugalci znížiť deficit z vlaňajších deviatich percent HDP do roku 2013 pod tri percentá. Podľa analytika spoločnosti X-Trade Brokers Kamila Borosa sú prezentované podmienky slabé. "Za všetko hovorí fakt, že deficity v rokoch 2011 až 2013, s ktorými má krajina podľa podmienok pomoci hospodáriť, sú vyššie ako tie, ktoré si samotná portugalská vláda stanovila v marci," upozornil Boros. Portugalsko pritom podľa neho už ukázalo, že má problém s dodržiavaním stanovených cieľov. Deficit vlani presiahol deväť percent, čo bolo podstatne viac ako cieľ 7,3 percenta.

Druhým problémom krajiny je hospodársky rast. "Vyhliadky na rast ekonomiky sú slabé. Prvý rast HDP sa dá čakať až v roku 2014, a to len o 0,6 percenta," povedal Jaromir Šindel zo Citibank Europe. Presne to môže podľa Sindela skomplikovať návrat Portugalska na finančné trhy. "O tri roky sa bude musieť Lisabon vrátiť na trhy, no pomer dlhu k HDP bude vyšší ako dnes," upozornil Boros s tým, že stratená dôvera sa nemusí v roku 2014 vrátiť. "Je celkom reálne, že krajina bude nútená svoj dlh reštrukturalizovať," avizoval.

Reakcie trhov
Informácia o čiastočne dohodnutej pomoci pomohla euru, zarobili aj portugalské akcie. Pri emisii trojmesačných dlhopisov síce včera záujem prevýšil ponuku dvojnásobne, no úroky vzrástli z 4,05 na 4,64 percenta.

Predstavitelia Európskej centrálnej banky pri pomoci Portugalsku povedali, že ide o poslednú krajinu, ktorú treba zachraňovať. Podľa Sindela sa môže teraz obrátiť pozornosť na Španielsko. "Či sa však nervozita trhov dostane aj tam, bude závisieť od mnohých faktorov," zhodnotil Sindel.


menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 17:00