StoryEditor

Firmy čaká ťažký rok. Pripravte sa už teraz

10.01.2012, 23:05
Negatívnych správ je viac ako dosť. Pripravte svoju firmu na recesiu čo najskôr.

Máme za sebou prvých desať dní Nového roka 2012. Čo sme sa dozvedeli za posledné dni minulého roka a tých pár dní tohto roku? Čo to znamená pre podnikateľov a ako sa zodpovedne pripraviť na nadchádzajúce obdobie?

Negatívnych správ je viac ako dosť. Určite by pomohlo k lepšej podnikateľskej nálade zopár pozitívnych správ. S tých posledných môžem spomenúť až také extrémy, ako vyhlásenie Sarkozyho o tom, že ak padne euro, príde vojna, či o jasnom smerovaní Grécka von z eurozóny. Pád forintu na dno je len slabým odvarom týchto správ, takisto ako zaručené správy o konci euromeny. V každom prípade môžem konštatovať, že najbližší rok vôbec nebude prechádzkou ružovým sadom, ale čaká nás hospodárska recesia, väčšie zástupy nezamestnaných, zvyšovanie daní a dokonca aj znehodnotenie meny. Šťastie a úspech však praje pripraveným. Preto ak ste skutočne pripravení, vašim financiám, podnikateľskému zámeru a dosiahnutému úspechu nestojí nič v ceste.

Vo svojej praxi zažívam množstvo stretnutí. Často sa stretnem s manažérmi, majiteľmi alebo riaditeľmi dvoch obrovských spoločností, navzájom si konkurujúcich a ovládajúcich 85 percent trhu vo svojej brandži. Rozdiel medzi týmito spoločnosťami je markantný, ale zvonku prakticky neodhaliteľný. Jednu vedie manažment, ktorého súčasťou sú skutoční odborníci a všetci si ich vážia. Obchodní partneri, zamestnanci, dodávatelia - u nich tento manažment má prirodzenú autoritu. Druhú spoločnosť, navonok úspešnú vedie manažment, pod ktorého vedením si všetci robia doslova čo chcú. Vedúci pobočiek si robia súkromný biznis, neplnia plány, dokonca ani tie, ktoré si sami stanovili, pokyny majiteľov a vedenia nevynímajúc. Zamestnanci tankujú firemnou tankovacou kartou phm do vozidiel celej rodiny a na 30 km rajóne vykazujú denne 500 kilometrov alebo nikoho netrápi, keď na inventúre chýba 100 kilogramov medených výrobkov. Prekvapením aj pre mňa ešte pred pár rokmi bolo, keď som zistil, že aj veľké spoločnosti dokážu fungovať nejakým „samospádom“ a ich fungovanie je stanovené voľnobehom. Pokiaľ z menších spoločností, ktoré sú pre nich momentálne nepovšimnutou konkurenciou nevyrastie skutočná konkurencia, tieto firmy budú fungovať aj naďalej. Prípadný neúspech sa skryje pod ekonomickú krízu, pod neplatičov, pod zlého právnika či jednoducho za výraz „teraz sa nepredáva“. Pri čítaní týchto riadkov si viete sami odpovedať, ktorá firma ľahko prepláva najbližšie ťažké obdobie, a ktorá začne zápasiť s existenčnými problémami. Na každý problém sa pozrite zvnútra firmy a z nadhľadu. Nebojte sa spraviť rozhodnutia, typu prepustiť človeka, ktorý stratil dôveru, ktorý neplní plány a nerešpektuje pokyny. Nahradiť ho iným, správnym človekom. Držte opraty svojej firmy pevne v rukách.

Podobne postupujte aj pri dodávateľoch. Cena zďaleka nemusí byť najdôležitejším faktorom. Pokiaľ si vyberáte spomedzi viacerých dodávateľov, tak dbajte na to, aby ste si naštudovali a preverili referencie, pýtajte sa na odbornosť a dôkladne sa pripravte aj na tieto rokovania. Potom veľmi ľahko pochopíte, že tento dodávateľ je skutočný odborník a iný dodávateľ je len posúvač zabalených krabíc, ktorý si prečítal manuál. Potom pochopíte, že nakupovať tovar, službu či dielo u skutočného odborníka je to isté, ako vybrať si pohodlný voz v strednej triede. Môžete si vybrať najlacnejšieho španiela, alebo prémiového Nemca či Japonca, ale po preštudovaní všetkých kritérií, absolvovaní skúšobných jázd a preverenia záručných podmienok zistíte, že najvýhodnejšia cesta je v kúpe Kórejca. Samozrejme, je to ilustračný príklad, ale veľmi dobre hodnotí situáciu. Nebojte sa zmeniť svojho dodávateľa. Problém s financovaním cez banku, s ktorou robíte 15 rokov? Nebojte sa zmeniť banku, iná banka vám vyjde v ústrety. Právnik píše zmluvy tak, že ich odpíše zo zákonníka? Vymeňte ho za mladého progresívneho právnika so zameraním na obchodné právo. Nájsť optimálne riešenie je vždy tažké, tak isto ako spraviť správne rozhodnutie. Veľa firiem doslova žije v symbióze celé desaťročia, kde sa väčšinou jedná o gigantickú sieť a jej subdodávateľa, väčšinou rodinnú spoločnosť, ktorá gigantu dodáva špecifickú službu alebo produkt v celej krajine.

Ako som spomínal v úvode, šťastie a úspech prajú pripraveným. Ak máte zazmluvnené obchodné vzťahy, zabezpečený odbyt, pohľadávky či dodávateľov, tak zvonku vám hrozí minimálne nebezpečenstvo. Pokiaľ máte skutočný poriadok vo firme, lojálnych zamestnancov, schopný manažment, vyvážené hospodárenie, tak ste skutočne pripravený na krízu, na hospodársku recesiu, na vysokú mieru inflácie /až hyperinfláciu/. Tým pádom vás čaká úspešný rok 2012, do ktorého štartu vám prajem veľa úspechov.

Peter Makovický, exekucna.sk



menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 23:57