StoryEditor

Rím musí prehodnotiť zrušenie dane z nehnuteľností, odkazuje Rehn

17.09.2013, 18:42
Autor:
TASRTASR

Talianska vláda musí prehodnotiť škrty v daňovej oblasti, ku ktorým pristúpila pod tlakom bývalého premiéra Silvia Berlusconiho, inak musí počítať s ostrou kritikou zo strany Európskej únie. Povedal to dnes počas návštevy Ríma komisár Európskej únie pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn. Informovala o tom agentúra DPA.

Talianska vláda koncom minulého mesiaca zrušila nepopulárnu daň z nehnuteľností, čo bolo základom Berlusconiho predvolebnej kampane pred februárovými parlamentnými voľbami. Vláda avizovala, že daň od budúceho roka nahradí miernejší poplatok.

Podľa Rehna však takýto krok "zvyšuje obavy," nakoľko vláda si zužuje možnosti na získanie dostatočných príjmov do štátneho rozpočtu aj preto, že "ide presne opačným smerom" v porovnaní s odporúčaniami Európskej únie. Tá navrhuje, aby v rámci daňového mixu Taliansko zvýšilo daňovú záťaž práve pri nehnuteľnostiach a v iných oblastiach zasa daň znížilo. Takýto mix by podľa Bruselu podporil rast ekonomiky, ktorý Taliansko nevyhnutne potrebuje.

Rehn o probléme rokoval aj na samostatnej schôdzke s ministrom hospodárstva Fabriziom Saccomannim, ktorý komisára ubezpečil, že Taliansko splní stanovené rozpočtové ciele. Rehnove návrhy však ostro odmietli členovia Berlusconiho strany Ľud slobody. Senátor Maurizio Gasparri označil komisára za "personu non grata". Poukazujúc na úsporné opatrenia dodal, že Rehn "by sa mal radšej zamyslieť nad katastrofami, ktoré spôsobili ľudia ako on a zničili tak Európu".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 20:04