StoryEditor

Európske firmy sa boja sankcií. Budú chcieť od EÚ odškodnenie

07.08.2014, 13:43
Autor:
tasr, stltasr, stl

Recesia fínskej ekonomiky sa môže v dôsledku sankcií Európskej únie (EÚ) proti Rusku výrazne prehĺbiť. Ak sa ukáže, že opatrenia, ktoré Brusel zaviedol proti Moskve neprimerane tvrdo zasiahli fínske hospodárstvo, vláda v Helsinkách požiada Brusel o finančnú kompenzáciu. Oznámil to dnes fínsky premiér Alexander Stubb, ktorého cituje agentúra Reuters.

Príde recesia

EÚ minulý týždeň pritvrdila a rozšírila sankcie proti Moskve za jej postup voči Ukrajine. Reštriktívne opatrenia sa týkajú bankového, ropného a obranného sektora. Rusko je tretím najväčším exportným trhom Fínska. Až 10 % z celkovej hodnoty fínskeho exportu smeruje na ruský trh. Okrem toho, ruskí turisti ročne utratia zhruba 2 miliardy eur v susednom Fínsku.

To znamená, že sankcie majú podľa premiéra "potenciál" spôsobiť pokles výkonu fínskej ekonomiky v tomto roku o približne 2 %. Stubb v tejto súvislosti upozornil, že tu ide o potenciál, nie istotu. No v každom prípade je presvedčený, že fínska ekonomika pocíti nepriamy vplyv sankcií.

Fínsko sa pritom už dva roky snaží prekonať recesiu, ktorú vyvolali problémy kľúčových odvetví hospodárstva - papierní a výrobcov elektroniky. Viacerí odborníci ešte pred vyhlásením sankcií odhadovali, že hrubý domáci produkt (HDP) Fínska aj tento rok klesne, a to o 0,2 %.

Podľa premiéra Stubba fínskemu hospodárstvu teraz hrozí ešte väčší pokles. Pripomenul ale, že Rusko sankcie zasiahnu ešte tvrdšie, ako ktorúkoľvek z krajín EÚ, a zdôraznil, že Brusel nemal na výber a musel zakročiť proti Moskve, ktorá anexiou Krymu porušila medzinárodné právo. Stubb očakáva, že Rusko zavedie odvetné reštriktívne opatrenia.

No zároveň, aj keď sú sankcie nevyhnutné, ak niektorú z krajín EÚ zasiahnu neprimerane tvrdo, mala by mať nárok na kompenzácie, dodal fínsky premiér.

Nepokojní sú aj Česi

Tuzemské potravinárske spoločnosti začínajú zisťovať, aké dôsledky bude mať ruskej embargo na ich podnikanie. Najväčší hráči na trhu, ako je Madeta alebo firmy skupiny Agrofert, sa ale zhodujú, že o výrazný výpadok nepôjde.

Situácia naopak veľmi znepokojuje firmu Hamé, ktorá tento rok plánovala v Rusku utŕžiť asi miliardu korún. V prípade výrazných strát bude požadovať kompenzácie na českej vláde, prípadne sa ich bude dožadovať v Európskej únii.

Situácia nenecháva chladnéých ani pestovateľov ovocia a zeleniny. Tí síce nebudú postihnutí priamo tým, že by prišli o exportný trh, obávajú sa ale druhotného efektu, teda nadmiery dovozu ovocia a zeleniny na slovenský trh, ktorý môže spustiť cenovú vojnu a miestnych pestovateľov výrazne poškodiť. Rovnaké obavy majú napríklad aj mliekari.

01 - Modified: 2006-09-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chrysler zvoláva 180-tisíc áut
01 - Modified: 2024-04-27 18:03:37 - Feat.: - Title: Bývalý reprezentant po prehrách od Čechov: Táto naša obranná hra by na špičkové tímy na MS nestačila 02 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 04 - Modified: 2024-04-22 09:30:22 - Feat.: - Title: Prídeme o české pivo? Polia s chmeľom napáda agresívna hubová choroba, proti ktorej neexistuje ochrana 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Prázdny byt je ako pasca. Chcú ho zdaniť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 16:14