StoryEditor

Škótska nezávislosť stojí na whisky a čiernom zlate

08.09.2014, 00:00
HN vám ponúkajú tri fakty, ktoré by určovali hospodárske smerovanie nezávislej vlády v Edinburghu.

Nezávislé Škótsko bude jednou z najbohatších krajín sveta. Vyhlasujú to nacionalisti z kampane Yes Scotland, ktorí takto motivujú škótskych voličov pred referendom o nezávislosti. Práve v ňom sa na budúci týždeň vo štvrtok rozhodne, či sa Škótsko po 307 rokoch spoločného štátu rozíde s Veľkou Britániou.

Pozitívnu správu prívržencom nezávislosti vyslal víkendový prieskum verejnej mienky inštitútu YouGov. Vôbec prvýkrát sa v ňom väčšina respondentov vyslovila za samostatnosť. Nezávislé Škótsko by podľa tohto prieskumu podporilo 51 percent voličov.

HN vám ponúkajú tri hlavné fakty, ktoré by určovali budúce smerovanie ekonomiky nezávislého Škótska.

Whisky a ropa

Mnohostranná ekonomika, silný export, kvalifikovaná pracovná sila, rastúce investície a v neposlednom rade aj rozsiahle prírodné bohatstvo. To sú fakty, od ktorých si Škóti sľubujú úspešnú budúcnosť. Analýza škótskej vlády z minulého roka odhaduje, že v Severnom mori sú ešte zásoby ropy a zemného plynu v hodnote 1,5 bilióna libier. Pri započítaní týchto zásob vyprodukuje Škótsko vyšší HDP na hlavu ako Francúzsko. Aj bez započítania je to stále viac, ako má napríklad Taliansko.


Čítajte aj: Tri kroky k nezávislosti


Okrem petrochémie tvorí významný vývozný artikel potravinárstvo, a to osobitne alkohol. Podľa Financial Times by sa tak vďaka rope, whisky a širokému portfóliu ďalších vyvážaných produktov mohol z krajiny stať jeden z top 35 svetových exportérov alkoholu.

 

Libra verzus vlastná mena

Čísla pre Škótov zatiaľ vyznievajú sľubne. Avšak zároveň pred nimi stojí niekoľko otázok, ktoré budú musieť vyriešiť. Jednou z nich je aj škótskej mena.

Ponechať si libru či zaviesť vlastné platidlo?„V prípade nezávislosti bude škótska ekonomika v značnej miere založená na vývoze ropy a komodít.

Zvýšiť zisky z exportu by im pomohla vlastná mena, ktorá by bola slabšia ako libra. Na druhej strane by to bolo v praxi zložité zrealizovať,“ hovorí pre HN Jiří Cihlář, analytik finančných trhov spoločnosti Next Finance.

Ekonomiky Škótska a Británie sú podľa neho vzájomne silno prepojené. Experti však tvrdia, že samostatná mena má šancu. „Ak by mali oddelenú menu, som si istý, že v dlhodobom horizonte by mohla prežiť a prosperovať,“ hovorí expert na meny Ronald MacDonald, ktorý radí Medzinárodnému menovému fondu i Európskej centrálnej banke.

 

S Britániou bude lepšie?

Dôveru v nový štát má dokonca britský premiér David Cameron. Respektíve mal. Obľúbeným citátom nacionalistickej kampane za samostatnosť sú jeho vyjadrenia, ktoré publikoval v roku 2007 Daily Telegraph. Terajší predseda vlády vtedy ešte ako líder konzervatívnej opozície tvrdil, že nemá zmysel snažiť sa o udržanie Škótska zo strachu z ekonomických dôsledkov. „Bola by chyba tvrdiť, že by Škótsko nemohlo byť ďalšou úspešnou nezávislou krajinou,“ vyhlásil pred siedmimi rokmi Cameron.

Dnes svoje tvrdenia poupravil. Prípadný úspech podľa neho neznamená, že Škótsku bude lepšie samému, ako je to teraz v Británii, keď môže ťažiť zo spoločného trhu a istoty veľkého a silného štátu.

01 - Modified: 2006-10-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: MANAŽÉRI V POHYBE
01 - Modified: 2024-05-01 16:22:00 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o viac než dva doláre. Tlak vyvinuli najnovšie správy z USA ropných zásobách 02 - Modified: 2024-05-01 15:55:10 - Feat.: - Title: Škótska vláda uspela v hlasovaní o nedôvere 03 - Modified: 2024-05-01 09:33:14 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli, vývoj ovplyvňujú rokovania o prímerí v Gaze 04 - Modified: 2024-04-29 13:07:53 - Feat.: - Title: Škótsky premiér Yousaf odstupuje z funkcie, končí aj ako líder strany 05 - Modified: 2024-04-28 09:31:08 - Feat.: - Title: Ceny ropy v piatok vzrástli v reakcii na napätie na Blízkom východe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 16:31