StoryEditor

Dlhopisy doplatili na strach z konca tlačenia peňazí

11.06.2013, 12:15
Obavy z ukončenia stimulačných opatrení Fedu spôsobili odliv v dlhopisových fondoch.

Dlhopisové fondy zažívajú rekordný odliv prostriedkov kvôli vysokej volatilite, rastu úrokových sadzieb a obavám z možného ukončenia stimulačných opatrení americkej centrálnej banky, ktorá do finančného systému mesačne pumpuje desiatky miliárd dolárov.

Podľa údajov spoločnosti EPFR Global bolo v minulom týždni z fondov zameraných na dlhopisy po celom svete stiahnutých 12,5 mld USD. Útek postihol všetky triedy dlhopisov, najviac však tie rizikové s neinvestičným ratingom (junk), z ktorých odtieklo 6 mld USD. Pri fondoch špecializovaných na emerging markets predstavoval odlev 1 mld USD.

Dve tretiny celkového odlivu pripadli na americké dlhopisové fondy. To zapríčinili špekulácie o možnom obmedzení či ukončení programu kvantitatívneho uvoľňovania Fedu, vďaka ktorému sa výnosy držali nízko a ceny dlhopisov vysoko (idú proti sebe). Potom, čo sa náznaky konca QE začali šíriť, poskočili vyššie trhové úrokové sadzby.

Dlhopisy sa v posledných rokoch, po niekoľkých prepadoch akciových trhov, stali pre investorov veľkým magnetom. Teraz to vyzerá na prudký zvrat v trende. Referenčný index Barclays US Aggregate, v ktorom sú zastúpené štátne, hypotekárne aj korporátne dlhopisy, od začiatku roka odpísal 1%. To je najhorší výsledok od posledného veľkého výpredaja na obligáciách v roku 1994.

Pre americkú centrálnu banku, ktorá sa po napumpovaní viac než 2,5 bilióna USD do finančného systému pokúša nájsť únikovú stratégiu, spočíva veľké riziko v tom, že príliš rýchle utiahnutie menovej politiky by mohlo odliv prostriedkov z dlhopisových fondov urýchliť, čo by spustilo ťažko zastavitelnú špirálu ďalších výpredajov a vysokej volatility, na ktorej koniec nechce nikto radšej ani dovidieť.

"Určite máme obavu z toho, že trh sa nachádza v cykle, kedy predaje dlhopisov vyvolávajú ďalšie predaje," tvrdí Steven Boyd zo spoločnosti Halyard Asset Management.

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

Čína vyráža za ropou do Arktídy

Apple predstavil niekoľko noviniek

Grécko požiada veriteľov o zmiernenie podienok

"Investori budú v šoku, až otvoria mesačné výpisy," tvrdí Jack Albin, hlavný investičný stratég Harris Private Bank. Dramatický odliv prostriedkov potvrdzuje aj konzultantská spoločnosť Lipper, ktorá spadá pod Thomson Reuters. V týždni od predminulej do minulej stredy dosiahol objem prostriedkov stiahnutých z junk fondov historického maxima.

Podľa banky RBS sa zo segmentu vysoko rizikových korporátnych dlhopisov s vyšším výnosom naraz všetci sťahujú. Priemerný výnos kategórie junk sa podľa indikátora Barclays z minima 4,95% zo začiatku mája do mesiaca vyšplhal na 6,20%.

Investori, ktorí veria v zrýchlenie hospodárskeho rastu, sa boja konca QE a rastu sadzieb. Investori so skeptickým pohľadom na ekonomiku sa zase obávajú, že súčasné výnosy dlhopisov s ratingom junk neposkytujú dostatočnú kompenzáciu za rastúce riziko bankrotu ich emitentov. A konečne investori, ktorí si nie sú istí, nechcú držať aktívum, ktorého cena tak prudko kolíše.

"Keď sa na trhu objavia nejasnosti, keď mu chýba konsenzus, potom nastupuje vyššia volatilita a to sa podpisuje na rizikových aktívach," tvrdí analytik Ed Marrinan z RBS.

(Zdroje: FT, RBS, Reuters)

Václav Trejbal

analytik Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk
Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 06:42