StoryEditor

Švajčiarsko ako daňový raj končí

12.07.2013, 12:30
Autor:
adpadp
Banky čelia obvineniam z daňových únikov. Budú nútené zverejňovať údaje o klientoch.

Americké úrady vyšetrujú možné daňové úniky, ktoré vznikli kvôli nepriznaným príjmom uloženým na tajných účtoch vo Švajčiarsku. Minulý týždeň švajčiarska vláda predstavila program, ktorý by zahŕňal povinnosť bánk poskytovať agregátne údaje o bankových účtoch, ktoré by mohli pomôcť identifikácii daňových neplatičov, uvádza The Wall Street Journal. Mená individuálnych klientov by však zostali v tajnosti.

Švajčiarsko už nebude rajom pre neplatičov

Tento krok by úplne zničil doterajšiu výhodu Švajčiarska, ktoré je veľmi obľúbeným svetovým finančným centrom práve kvôli diskrétnosti. Program by ovplyvnil približne 12 veľkých bánk, ktoré sú momentálne vo vyšetrovaní kvôli podozreniu z  napomáhania daňovým únikom.

Banky by boli nútené odovzdať údaje priamo americkým úradom, pretože práve Američania boj proti neplatičom začali. Banky by tiež museli poskytovať informácie o svojich zamestnancoch, ktorí mohli nelegálnemu vedeniu účtov napomáhať.

Zástupcovia najväčších švajčiarskych bánk, medzi inými aj Credit Suisse Group a Julius Baer Group, podľa The Wall Street Journal tvrdia, že uzavretie dohody o poskytovaní informácií medzi USA a Švajčiarskom sa uskutoční pravdepodobne v najbližších týždňoch. V programe bude pravdepodobne zahrnutá ochrana pred trestným stíhaním pre banky, ktoré budú spolupracovať a priznajú napomáhanie daňovým únikom.

K USA sa pridali ďalšie krajiny

Hnacou silou vytvorenia programu a uzavretia dohody bol nátlak zo strany Američanov, ktorý boj proti neplatičom začali veľmi agresívne. Okrem nich majú tiež problém s daňovými únikmi zapríčinenými nepriznanými financiami aj Francúzi. Objem ich aktív v švajčiarskych bankách dosahuje 3,8 miliardy eur.

Francúzsko začalo oficiálne vyšetrovanie na základe získania ukradnutých údajov o účtoch a ich majiteľoch. K USA a Francúzsku, ktorí boj začali, sa pridalo aj Nemecko a Veľká Británia, ktoré taktiež zápasia so značnými daňovými únikmi práve kvôli spomínaným švajčiarskym bankám.

01 - Modified: 2023-12-08 10:00:00 - Feat.: - Title: Syn amerického prezidenta má veľký problém. Nezaplatil dane vo výške najmenej 1,4 milióna, hrozí mu 17-ročné väzenie 02 - Modified: 2023-09-21 19:11:15 - Feat.: - Title: Niekdajší zástupca šéfa ruského Novateku dostal v USA sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2022-12-13 07:59:12 - Feat.: - Title: Koniec daňovým rajom. Európska únia sa dohodla na medzinárodnej minimálnej dani pre veľké firmy 04 - Modified: 2022-11-06 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý zamestnanec okradol Apple o milióny eur. Bral úplatky a prinútil firmu platiť za jej vlastné komponenty 05 - Modified: 2022-07-29 12:21:26 - Feat.: - Title: Shakire hrozí osem rokov väzenia. Španielsko ju obviňuje z daňových únikov a žiada desiatky miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 07:46