StoryEditor

Detroit vyhlásil bankrot, najväčší v dejinách USA

19.07.2013, 00:00
Autor:
pebpeblulu
Aktualizované | Kedysi bol pýchou automobilového priemyslu, teraz žiada Detroit o ochranu pred veriteľmi.

Zadlžené americké mesto Detroit vo štvrtok požiadalo o bankrotovú ochranu pred veriteľmi. Vyplýva to zo súdnych dokumentov, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters. Ide o najväčší mestský bankrot v dejinách Spojených štátov. 

Bankrot ako jediné riešenie
Guvernér štátu Michigan Rick Snyder v súdnych dokumentoch uviedol, že vyhovel žiadosti krízového ​​manažéra podať návrh na konkurz v rámci kapitoly deväť tamojšieho konkurzného zákona. "Je jasné, že finančné ťažkosti Detroitu sa bez tohto kroku nedajú riešiť," citovala Snydera agentúra Reuters.

Podaním žiadosti sa má začať 30-dňové až 90-dňové obdobie, počas ktorého by úrady posúdili, či je Detroit pre ochranu pred veriteľmi spôsobilý.

Detroit už dlhšiu dobu zápasí s nedostatkom financií. Osud mesta bol podľa Vladimíra Gešperíka z Capital Markets spečatený už pred mnohými rokmi a bankrot je iba vyvrcholením dlhodobého smerovania.

Bývalý poradca amerického ministerstva financií za vlády amerického prezidenta Baracka Obamu Steven Rattner sa k situácii v Detroite vyjadruje na svojom Twitteri. "Ťažko si predstaviť, že sa Detroit dostane z problémov bez vládnej pomoci," píše ekonóm. Podľa jeho slov veritelia teraz prídu o veľa peňazí, no väčším problémom budú škrty, ktoré musí spraviť samotný Detroit. Tie sa odrazia na zamestnancoch mesta aj dôchodkoch.

Detroit dlží 18,5 miliardy dolárov a jeho problémy denne zasahujú do života jeho obyvateľov. Rozpočet mesta je však od vlády oddelený, a preto nebude mať podľa Tomáša Plaveca zo spoločnosti TRIM Broker dopad na rozpočet USA. "Problém budú mať dôchodcovia,ktorí by mohli mať nižšie dôchodky. Mesto totiž nedokáže zaplatiť to, čo sľúbilo uhradiť. Je teraz na nich, ako sa dohodnú svo svojím bývalým zamestnávateľom-mestom Detroit."

Krízový finančný manažér Detroitu Kevyn Orr minulý mesiac na stretnutí s veriteľmi prvýkrát načrtol podrobné plány ohľadom zníženia dlhu mesta. Detroit už pozastavil platby niektorým veriteľom, aby mal dostatok peňazí na prevádzku základných služieb pre obyvateľov. Vyzval tiež veriteľov, aby pristúpili na výrazné zníženiach svojich pohľadávok.

 

Detroit v číslach

Populácia klesla od päťdesiatych rokov (vtedy ich bolo viac ako 1,8 milióna) o 63 percent
Len od roku 2000 ubudlo 26 percent obyvateľov, momentálne ich má mesto iba viac ako 700-tisíc.
Nezamestnanosť dosiahla maximum v júli 2009, bez práce bolo 27,8 percenta ľudí. Pre porovnanie v apríli tohoto roka bola nezamestnanosť na 16 percentách.
Miera zločinnosti je najvyššia v USA. V Detriote sa deje päťkrát viac trestných činov ako v ktoromkoľvek inom americkom meste.
40 percent verejného osvetlenia nefunguje.
78- tisíc budov je opustených a voľných pozemkov je 66-tisíc.
Ročne je v meste z 12-tisíc požiar tisícka založená zámerne.
40-tisíc stavebných parcel je opustených.
Iba tretina mestských sanitiek je v prevádzke.

Symbol priemylu? Nie, krízy
Doteraz najväčším americkým mestom, ktoré nakoniec vyhlásilo bankrot, bol kalifornský Stockton. Mesto s tristotisíc obyvateľmi doplatilo na to, že v minulých rokoch vo veľkom investovalo a pôžičky nedokázalo splatiť.

Detroit je najchudobnejším veľkým mestom v Spojených štátoch a viac ako tretina jeho obyvateľov žije pod oficiálnou hranicou chudoby. V meste podľa agentúry Reuters dochádza k rozkladu základných služieb, ako sú polícia a požiarny zbor. Miera zločinnosti je v Detroite najvyššia z amerických veľkomiest. V meste nefunguje 40 percent verejného osvetlenia, v prevádzke je iba tretina mestských sanitiek a 40- tisíc stavebných parciel je nevyužitých.

V Detroite kedysi žili dva milióny a mesto bolo slávne najmä vďaka automobilovému priemyslu. Teraz je symbolom hospodárskej krízy v Spojených štátoch. 

Populácia Detroitu od roku 2000 do roku 2010 klesla o štvrtinu na 713 777 ľudí. Okrem prepúšťania v automobilkách, ktoré čelia zahraničnej konkurencii, za úbytok obyvateľov mohli aj neisté vyhliadky kedysi prosperujúcej metropoly.

 

Detroit Chapter 9 Bankruptcy Filing - WXYZ

 

https://www.youtube.com/embed/pVT4_Uqhrjc
01 - Modified: 2005-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rúcanie hip-hopových hraníc 02 - Modified: 2005-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spätné pohľady írskych punkerov 03 - Modified: 2005-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sklenaříková zatienila hviezdy 04 - Modified: 2005-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pochúťka nie pre každého 05 - Modified: 2005-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spôsoby prípravy 06 - Modified: 2005-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Informácie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 08:47