StoryEditor

Babiš prijal veľkú výzvu od Kalouska. Stavil sa o 10 miliónov

14.10.2015, 14:56
Kalousek ich je ochotný Babišovi vyplatiť v prípade, že sa preukáže, že bol vyšetrovaný kvôli podpisu povolenia internetového stávkovania.

Miroslav Kalousek z TOP 09 verejne vyzval ministra financií a šéfa hnutia ANO Andreja Babiša k stávke o desať miliónov českých korún.

Je ochotný ich Babišovi vyplatiť v prípade, že sa preukáže, že bol vyšetrovaný kvôli podpisu povolenia internetového stávkovania, píše portál idnes.cz. To Kalousek povolil už v roku 2008, keď bol ešte za KDU-ČSL v koalícii s ODS a zelenými.

V zmysle Trestného poriadku som nikdy nebol vyšetrovaný, čo sa týka stávkovania na internete,“ zdôraznil Kalousek. „Je to vulgárny, bezočivý klamár, preto sa s ním nemôžem staviť o česť. Ponúkam preto stávku o desať miliónov korún,“ vyhlásil Kalousek.

Babiš stávku prijal
Babiš povedal novinárom, že ho Kalousek vulgárne urážal a že je schopný ponuku stávky prijať. Priniesol tri vytlačené články z októbra 2011 o vyšetrovaní okolností povolenia internetového stávkovania. „Určite to môžem prijať. Tu sú titulky. Je to z 18. októbra 2011, že polícia vyšetrovala pána Kalouska,“ povedal Babiš a ukázal vytlačené texty z médií.

Vôbec nechápem, prečo to popiera. Neviem, odkiaľ vezme desať miliónov a prečo na mňa stále útočí. Toto je dôkaz, že on nehovorí pravdu. On ma pri odchode z rozpočtového výboru vulgárne urážal, tak o tom s ním vôbec nechcem hovoriť. Ak to chce verejne, tak ja tú stávku prijímam. Tu je na to dôkaz, tak nech mi pošle desať miliónov na účet a ja to rozdám samoživiteľkám a dám to ľuďom, ktorí to potrebujú,“ vyhlásil minister financií.

V zmysle Trestného poriadku som nikdy vyšetrovaný nebol, tým som si istý. Neviem, či počúval. Nepodozrievam prvého podpredsedu vlády, že ovláda zákony. V zmysle Trestného poriadku ste vyšetrovaný, keď proti vám polícia vznesie obvinenia a začne vyšetrovanie,“ hovorí Kalousek. Podstatné podľa neho nie je, čo o ňom napísal „nejaký hlúpy novinár“.

Zdôraznil, že je rozdiel medzi podaním vysvetlenia a vyšetrovaním v zmysle Trestného poriadku. Obvinený nebol, a preto považuje stávku za vyhranú.

Možno si spomeniete, ako sa mi musel ospravedlniť Cyril Svoboda,“ pripomenul Kalousek dávny spor s iným bývalým predsedom ľudovej strany. Sloboda sa musel Kalouskovi ospravedlňovať v roku 2001, keď v súvislosti s jeho bývalým pôsobením na ministerstve obrany hovoril o „vyšetrovaní“.

Výzva na stávku zaznela pri prerokúvaní rozpočtu na budúci rok
Výzvu na stávku Kalousek ministrovi financií dal pri rokovaní rozpočtového výboru Snemovne. V parlamente sa totiž začala bitka o rozpočet na budúci rok, ktorý vláda predkladá s navrhnutým deficitom 70 miliárd českých korún.

Kalousek pri rokovaní povedal, že Snemovni navrhne, aby poslanci vrátili vláde rozpočet s tým, že má predložiť nový návrh so schodkom o dvadsať miliárd nižším.

Nie je to možné, pretože v rámci koalície partneri navrhovali schodok vo výške 80 až 85 miliárd. Ja som ubránil sedemdesiat. Uhádal som maximum možného,“ povedal Babiš.

A čo za kurióznou ponukou k stávke stálo? „Nešetrí, rozhadzuje, míňa a lepí na tom pritom ceduľku, že šetrí,“ vyčítal ministrovi rokovania pred poslancami Kalousek.

S odvolaním sa na čísla samotného ministerstva financií upozornil, že štrukturálny deficit rozpočtu na budúci rok, očistený od vplyvov ekonomického cyklu, má byť mínus 1,4 percenta HDP, teda ešte väčší, než aký pripravila úradnícka vláda Jiřího Rusnoka na rok 2014, keď bol štrukturálny schodok mínus 1,8 percenta HDP.

Aj veľmi ľavicoví ekonómovia sú rozpačití z toho, že navrhovaný schodok nie je v období ekonomického rastu nižší,“ presviedčal kolegov Kalousek. Výbor pre rozpočet však hlasy vládnych poslancov návrh príjmov, výdavkov a deficitu navrhnutého rozpočtu podporil.

Výčitky v Snemovni

Babiš si vzal slovo, keď exminister financií z TOP 09 na chvíľu odišiel z rokovania rozpočtového výboru. „Tak som to vydržal na rozdiel od Otázok Václava Moravca počúvať tie lži, trénujem,“ reagoval na Kalouskovo vystúpenie Babiš.

Bohužiaľ, pán Kalousek odišiel a nemám tu s kým diskutovať. Nechápem, čo kritizuje. Zadlžil krajinu o 668 miliárd,“ uviedol Babiš. Vyčítal mu povolenie na internetové stávkovanie a hovoril o vyšetrovaní Kalouska kvôli tomu.

Babišov námestník na ministerstve financií Ján Gregor potom vysvetľoval poslancom, čím bol spôsobený prepad štrukturálneho deficitu rozpočtu na mínus 1,3 percenta HDP v roku 2014 a odhadovaných mínus 1,8 percenta HDP v tomto roku. „Ekonomika bola v hlbokej recesii a pod svojím potenciálom,“ povedal Gregor.

Kalousek sa o chvíľu vrátil, požiadal o slovo, nazval Babiša pri rokovaní rozpočtového výboru klamárom a vyzval ho na stávku, pre ktorú je vraj ochotný riskovať aj to, že bude musieť predať časť svojho majetku, ak by sa ukázalo, že sa mýli. Exminister si je však stopercentne istý, že kvôli povoleniu internetového stávkovania nikdy vyšetrovaný nebol.


 

01 - Modified: 2007-10-12 12:09:00 - Feat.: 0 - Title: Hyundai uvažuje o výstavbe ďalšieho závodu v Rusku
01 - Modified: 2024-05-02 18:50:31 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko 02 - Modified: 2024-05-02 17:09:07 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch 03 - Modified: 2024-04-30 13:27:59 - Feat.: - Title: Česko sprísni bezpečnostné opatrenia, dôvodom sú podujatia aj situácia vo svete 04 - Modified: 2024-04-30 13:22:51 - Feat.: - Title: Česká vláda podporila postupné zvyšovanie veku odchodu do dôchodku 05 - Modified: 2024-04-30 13:11:07 - Feat.: - Title: Francúzska EDF a kórejská KHNP sa uchádzajú o jadrový tender v Česku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 08:35