StoryEditor

Čína si plní sklady. Komodity môžu prudko zdražieť

04.06.2013, 13:00
Čínska vláda začala nakupovať základné priemyselné kovy na medzinárodných trhoch.

Rovnako ako v prípade posledných nákupov počas prepadu cien v dôsledku globálnej finančnej krízy sa Peking aj teraz snaží využiť plošnú lacnosť komodít a naplniť štátne sklady.

Podľa nemenovaných zdrojov denníka Financial Times Čínska správa štátnych rezerv (SRB) nedávno nakúpila 30 tisíc ton niklu. Toto množstvo zodpovedá jednej šestine skladových zásob londýnskej komoditnej burzy (LME). Ďalšie zdroje uvádzajú, že Peking sa v posledných týždňoch zaujímal aj o meď.

SRB je považovaná za jedného z najvplyvnejších hráčov na globálnom trhu priemyselných kovov. Začiatkom roku 2009 jej nákupy pomohli zastaviť pokles cien komoditných titulov naprieč trhom a pripravili pôdu pre dramatický vzostup cien v nasledujúcich dvoch rokoch.

Od dosiahnutia maxím v polovici roka 2011 sa ceny kovov vydali na zostupnú dráhu. Prepad nabral väčšiu rýchlosť v apríli, kedy si spolu so zlatom a striebrom na viacročné minimá siahla meď, nikel aj hliník. Pokles cien odráža hlavne obavy zo spomaľovania dynamiky čínskeho hospodárstva, ktoré sa v posledných rokoch stalo najväčším konzumentom surovín všetkého druhu.

Čína má za sebou sedem kvartálov spomaľujúceho rastu a prvý štvrťrok roku znovu zaznamenala spomalenie tempa kvôli európskej dlhovej kríze aj celkovému stavu globálnej ekonomiky. Nový čínsky premiér Li Ke-čchiang chce "viac spoliehať na trhové mechanizmy a menej na stimuláciu a vládne investície", na stole sú reformy v oblasti urbanizácie, práv k pôde (pozemkom) aj v oblasti príjmov. Komunistické vedenie je pripravené tolerovať nižší rast ekonomiky, ak bude udržateľnejší a povedie k väčšej kvalite života miliardovej čínskej populácie. Pre nadchádzajúcu dekádu údajne krajine "stačí" 7% rast ekonomiky k zdvojnásobeniu príjmu na hlavu. V marci vláda hovorila o 7,5% cieli.

Podľa traderov možno nákupy zo strany SRB interpretovať ako pozitívny signál dôvery v budúcu čínsku spotrebu. Ďalší poukazujú na to, že kombinácia nízkych skladových zásob a ceny komodít sú pre Číňanov ideálnou príležitosťou. "Čína do veľkej miery vyskladnila a ceny sú na úrovni, pri ktorej SRB začína nakupovať. Keby ste kúpili meď vždy spolu s SRB, zarobili by ste majland, "tvrdí jeden zo skúsených obchodníkov.

Správa rezerv vlani nakupovala hliník či zinok na domácom trhu, aby tak podporila ťažko zasiahnutých miestnych producentov. Import tisícov ton niklu predstavuje prvý vstup na zahraničný trh od roku 2009. Nákupy vraj boli realizované pred niekoľkými mesiacmi, ale neboli zverejnené. V SRB sa k nim odmietli vyjadriť.

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

Nad trhmi zlovestne krúži Hindenburg

Nemecko pomôže španielskym firmám

Kde Európa funguje

Cena niklu, ktorý sa používa napríklad na výrobu nerezovej ocele, od začiatku roka 2011 do dneška klesla o 50%. V apríli sa prepadla na štvorročné minimum 14 600 USD za tonu. Aj keď je kov na svetových trhoch široko dostupný, Čína je do veľkej miery závislá od dovozu niklovej rudy horšej kvality z Indonézie. Jakarta nedávno pohrozila, že vývoz neopracovanej komodity (niklu i hliníka) od budúceho roka zakáže, čo mnohé spoločnosti prinútilo sľúbiť výstavbu spracovateľských kapacít v Indonézii.

Pokles tento rok zaznamenali aj ceny medi, aj keď stále zostávajú vysoko nad minimami z rokov 2008-2009. Meď je vďaka širokému využitiu v stavebníctve, elektronike a automobilovom priemysle pre industrializáciu a urbanizáciu Číny kriticky dôležitou komoditou. Druhá najväčšia ekonomika sa na celosvetovej spotrebe medi podieľa zhruba zo 40%. Podľa niektorých traderov sa SRB snaží na trhu ukoristiť 200 a 300 tisíc ton červenkastého kovu. "Číhajú a pýtajú sa," tvrdí jeden obchodník. "Pokles je pre nich darom z nebies," hovorí ďalší.

(Zdroje: FT, Bloomberg, WSJ)

Václav Trejbal

analytik Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk
Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 12:55