StoryEditor

Desať vecí, ktoré by ste mali vedieť o Bitcoine

20.11.2013, 23:00
Digitálna mena je nový fenomén. Tieto veci by ste mali o nej poznať.

1. Virtuálna mena
Bitcoin je virtuálna digitálna mena, ktorá neexistuje vo fyzickej podobe. Ľudia ju majú uloženú v takzvaných peňaženkách, ktoré majú podobu špeciálnych internetových kont.

2. Anonym z Japonska
Koncept vznikol v roku 2008 a jeho tvorcom je anonymný programátor, ktorý vystupuje pod menom Satoshi Nakamoto. Bitcoin sa začal používať o rok neskôr.

3. Bez bánk
Výhodou je, že pri platbe sa bitcoiny prevádzajú priamo medzi osobami cez internet bez sprostredkovateľa, teda bánk. Poplatky za platby a prevody sú tak minimálne.

4. Môžete si ju „vyťažiť“
Získať ich možno kúpou na trhu za eurá či doláre, alebo sa dá „vyťažiť“. „Ťaženie“ v praxi prebieha tak, že záujemca o menu poskytne kapacitu svojho počítača na riešenie zložitých matematických úloh. Postupne sú mu podľa matematického vzorca pripisované bitcoiny. Takýto postup je však mimoriadne náročný na IT vybavenie a energetické zdroje.

5. Dvanásť miliónov bitcoinov
Momentálne je v obehu približne dvanásť miliónov bitcoinov a ich maximálny počet je stanovený matematickými vzorcami na 21.

6. Nepodlieha inflácii
Bitcoin nepodlieha regulácii zo strany žiadnej inštitúcie ani vlády, takže nepodlieha ani inflácii. Mena je úplne decentralizovaná, takže neexistuje žiadny centrálny uzol, ktorý by ju riadil. Celé fungovanie je založené na pravidlách, ktoré stanovujú komplikované matematické vzorce. Vytvárajú akúsi „fyziku“ meny, podľa ktorej sa jednoducho riadi vždy a všade. Ide skôr o deflačnú menu, pretože maximálne množstvo bitcoinov je dopredu dané.

7. Prvý bankomat? Vancouver
Prvý bankomat na bitcoiny spustili v kanadskom Vancouvri. Pri výbere sa prepočítajú bitcoiny na kanadské doláre podľa aktuálneho kurzu. Funguje to aj naopak. Za vložené kanadské doláre si ľudia môžu „naplniť“ svoju digitálnu peňaženku.

8. fastfood, výrobca oblečenia či predajca kávy
Operácie s bitcoinmi môžu byť úplne anonymné, a preto sa používajú pri platení za drogy, zbrane, ale aj detskú prostitúciu, únosy a pri úhrade ďalších nelegálnych činností. Čoraz viac sa však presadzuje aj v legálnom biznise. Na Slovensku ich akceptujú napríklad sieť fastfoodov Subway, obchod s LP platňami LP Platne, výrobca oblečenia Alfatex, predajca kávy Roast Station Project a mnoho iných.

9. Hodnota bitcoinu rastie. Dlhodobo
Hodnota bitcoinu dlhodobo rastie, časté sú však veľké krátkodobé výkyvy. Kým na začiatku stál jeden bitcoin, ktorý má na trhu značku BTC, pár amerických dolárov, dnes sa obchoduje za 523 dolárov, 416 eur.

10. Nabádanie Fedu
Nemecko už bitcoin akceptovalo ako privátnu menu. Momentálne prebiehajú veľké diskusie v USA. Tamojšia centrálna banka Fed nabáda politikov, aby vytvorili zákony na úplné zlegalizovanie a regulovanie meny. Politici sa však k tomu zatiaľ neodhodlali.

 

01 - Modified: 2005-09-21 09:02:00 - Feat.: 0 - Title: Lintner je podľa ANO predĺženou rukou Dzurindu pri "nakupovaní" poslancov
01 - Modified: 2024-05-03 10:11:28 - Feat.: - Title: Ak obchodujete s virtuálnou menou, spozornite. Na trh s kryptom má dohliadať Národná banka Slovenska 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 04 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 04:31