StoryEditor

Zachráňme krajinu. Grécko mobilizuje na referendum, ľudia sa vracajú domov

04.07.2015, 15:42
Grécko čaká najdôležitejšie hlasovanie za posledných 40 rokov.

Grécko napäto očakáva príchod nedele, kedy prebehne referendum o prijatí alebo odmietnutí podmienok medzinárodných veriteľov. Kampaň už utíchla, keďže prieskumy sa už nesmú zverejňovať. Noviny sa napriek tomu snažia Grékov zmobilizovať a upozorňujú, že krajinu čaká najdôležitejšie hlasovanie za posledných 40 rokov.

Väčšina denníkov voličov vyzvala, aby na svojich lístkoch zaškrtli možnosť "áno", ktorá je hlasom pre prijatie navrhovaných reforiem. "Áno euru a Európe. Občania držia budúcnosť krajiny vo svojich rukách," napísal v titulku denník To Vima.

Podľa neho existujú pre Grécko len dve alternatívy: "národná izolácia, alebo európsky kurz". Rovnako to vidí aj denník To Preto Thema, ktorý vyzýva, aby jeho čitatelia povedali "áno", a zachovali tak jednotnú menu. "Odmietame drachmu a chaos", doplnil konzervatívny denník Eleftheros Typos. 


Prečítajte si aj: Sulík: Gréci majú dve zlé možnosti. Sú len rukojemníkmi Tsiprasa



Snímka: Reuters

Bulvárny portál RealNews vyšiel s dramatickým titulkom "Zachráňte vlasť!" A upozorňuje na to, že národ je v otázke vzťahu k veriteľom rozdelený a že mu hrozí izolácia. Dohoda s partnermi v eurozóne je vraj z toho dôvodu nevyhnutne potrebná. 

K odmietnutiu podmienok veriteľov naopak vyzýva denník Aj Avgi spojený s vládnucou stranou SYRIZA. Podľa neho prípadné "nie" podmienkam veriteľov Grécko v konečnom výsledku posilní. Premiér Alexis Tsipras potom uzavrie novú výhodnejšiu dohodu a zaistí prísun peňazí "v priebehu dvoch dní", je presvedčený denník. 

Atény sa vyľudnia. Gréci hlasujú v mieste rodiska
Gréci sobotu zrejme využijú hlavne na presun do svojich rodných miest a dedín, kde sú vo voličskej evidencii. Ide o grécke špecifikum, kedy sa menej volí v mieste súčasného pobytu. Úrady tentoraz voličom kvôli nepriaznivej ekonomickej situácii vyšli v ústrety a zrušili na víkend výber mýta na diaľniciach. Najmä Atény a druhé najväčšie mesto Solún sa tak zrejme veľmi vyľudnia. 

Prieskumy verejnej mienky dávali v piatok len drobný náskok stúpencom dohody s veriteľmi, čo po štatistickej stránke nedáva istotu ohľadom výsledkov referenda. Na piatkových demonštráciách v Aténach bol o niekoľko tisíc ľudí silnejší tábor odporcov podmienok veriteľských inštitúcií. 

V Grécku sú už šiestym dňom uzavreté banky a ľudia majú len obmedzený prístup k svojim vkladom. Šéfka gréckej bankovej asociácie Luka Katseliová informovala, že grécke banky majú hotovosť len do pondelňajšieho rána, ďalší vývoj bude závisieť na postupe Európskej centrálnej banky (ECB). Práve tá drží grécke banky pri živote tým, že im poskytuje núdzové financovanie v rámci programu ELA.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-07-13 14:15:00 - Feat.: 0 - Title: Slováci považujú za najväčší problém nezamestnanosť
01 - Modified: 2024-04-25 08:40:42 - Feat.: - Title: GALÉRIA Atény zahalil piesok zo Sahary. Mesto vyzerá ako kolónia na Marse 02 - Modified: 2024-04-22 05:50:51 - Feat.: - Title: Ekvádorčania v referende podporili boj s ozbrojenými gangmi 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-02-08 14:51:57 - Feat.: - Title: Tisíce ľudí prišli do centra Atén demonštrovať proti zákonu o vysokých školách 05 - Modified: 2024-02-08 12:20:14 - Feat.: - Title: Podľa írskej ústavy sú povinnosti ženy v domácnosti, ale referendum by mohlo zmeniť jej sexistické znenie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 14:23