StoryEditor

Fed ukončil mier. Menové vojny môžu opäť začať

23.09.2013, 08:11
Aké udalosti môžu tento týždeň pohnúť trhmi? Čítajte nový seriál na Finwebe

Investori na finančnom trhu budú v poslednom septembrovom týždni sledovať niekoľko nosných tém.  Dlho očakávanou udalosťou bolo predovšetkým zasadnutie FOMC a jeho rozhodnutie o prípadnej zmene mesačného objemu nákupu aktív. FED nakoniec neurobil nič a očakávame, že toto (ne)rozhodnutie bude na finančnom trhu doznievať ešte niekoľko dní. Ďalšie kľúčové udalosti s potenciálne významným dopadom na finančný trh sa udejú ešte cez víkend, resp. v úvode týždňa. Konkrétne to budú parlamentné voľby v Nemecku a zverejnené budú tiež prvé odhady PMI za september z Číny a z eurozóny. Každej z týchto udalostí bude venovaná časť nasledujúceho textu.

Oznámenie FOMC o zachovaní aktuálneho mesačného objemu kvantitatívneho uvoľňovania (QE) 85 mld. USD bolo možno prekvapujúce, ale v kontexte posledných rozpačitých údajov z amerického trhu práce rozhodne nie šokujúce. Ak k tomu pridáme infláciu hlboko pod cieľovou úrovňou 2% a obavy z ďalšieho vývoja vo fiškálnej oblasti, FED mal naozaj dosť dôvodov na vyčkávanie. Predseda FOMC B. Bernanke napokon na tlačovej konferencii oznámil, že toto rozhodnutie bolo „preventívne“ a že členovia potrebujú vidieť ďalšie dôkazy o pokračovaní udržateľnej obnovy ekonomiky.

Celkovo sa tiež nezmenil výhľad definitívneho ukončenia QE3 približne v polovici roka 2014. To znamená, že ak má byť dodržaný tento časový rámec, FED môže „tapering“ uskutočniť len vo väčších krokoch, keďže má k dispozícii menej zasadnutí. Rozhodnutie o odložení znižovania QE malo za následok oslabenie dolára prakticky na všetkých frontoch, aj keď toto oslabenie môže byť len krátkodobé.  Zdá sa, že na dolárových menových pároch a celkovo rizikových aktívach (akcie, komodity) bude hra pokračovať podľa doterajších pravidiel. Teda aktuálne údaje z americkej ekonomiky (najmä inflácia a trh práce) budú meniť očakávania trhu o ďalších krokoch menovej politiky FED, čo bude spôsobovať zvýšenú volatilitu. Existuje tiež isté riziko, že vyčkávanie FED-u môže vyvolať odozvu v podobe nového kola „menových vojen“ zo strany centrálnych bánk, ktorých meny sa v posledných týždňoch voči USD výrazne posilnili (EUR, GBP, AUD, NZD).

Parlamentné voľby v Nemecku by podľa aktuálnych prieskumov mali skončiť jasným víťazstvom aktuálnej kancelárky Merkelovej a jej strany CDU-CSU. Otázne je len to, či so svojim doterajším partnerom FDP dokáže zostaviť vládnu koalíciu, alebo sa bude musieť zloženie vládnej koalície zmeniť. Pravdepodobnosť výraznejšej zmeny politického kurzu Nemecka (ktoré je v očiach investorov vnímané ako garant rozpočtovej obozretnosti v eurozóne) je v súčasnosti mizivá a minimálny by mal byť aj dopad výsledku volieb na finančné trhy.

Nazdávam sa, že pondelok môže byť dôležitým dňom pre euro z iného dôvodu. Zverejnené odhady indexu nákupných manažérov (PMI) z Nemecka, Francúzska a tiež eurozónu ako celok môžu potvrdiť alebo naopak schladiť zabudované očakávania pomerne silného odrazu európskej ekonomiky. Totiž, predstihové ukazovatele a indikátory sentimentu v eurozóne výrazne rástli počas celého leta, čo je však v rozpore s doteraz zverejnenými „tvrdými“ údajmi, najmä v oblasti priemyselnej produkcie a exportu za júl. Možnosť negatívneho prekvapenia zo zverejnených PMI je teda pomerne vysoká, čo implikuje pravdepodobnosť korekcie technicky aj fundamentálne prekúpeného eura (najmä voči USD).

Medzi udalosti s potenciálnym dopadom na finančný trh budú v poslednom septembrovom týždni patriť aj revízie dosiahnutého HDP za druhý štvrťrok z USA, Spojeného kráľovstva a Francúzska, prieskum nemeckého inštitútu Ifo, prieskumy spotrebiteľskej dôvery z USA, augustová jadrová inflácia z USA, alebo už spomínaný PMI z Číny (s potenciálnym výrazným vplyvom na AUD a iné komoditné meny).

Miloš Hofreiter

analytik Ritro Invest

 

01 - Modified: 2005-06-16 13:21:00 - Feat.: 0 - Title: Takmer tisíc dobrovoľníkov bude v lete pomáhať Tatrám
01 - Modified: 2024-05-07 09:11:54 - Feat.: - Title: Federálny úrad pre letectvo v USA začal nové vyšetrovanie Boeingu. Model neprešiel kontrolami 02 - Modified: 2024-05-06 22:00:00 - Feat.: - Title: IT giganty z Wall Street znervózneli. Burzu nudí ich umelá inteligencia, vyčkávajú na dôležitú správu 03 - Modified: 2024-05-06 13:11:55 - Feat.: - Title: Wall Street povzbudil Powell a slabšie makro 04 - Modified: 2024-05-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Štátne dlhopisy sa majú ľuďom ponúkať masovo. Šéf agentúry pre HN prezradil, o akých podmienkach sa uvažuje 05 - Modified: 2024-05-06 10:20:31 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Sú dni dolára zrátané? Prečo jeho pokles paradoxne znamená presný opak
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 18:15