StoryEditor

Banky spustili jarné akcie. Rekordne rýchlo

16.02.2014, 22:59
Finančníctvo. Výhodné ponuky hypoték majú osloviť hlavne ľudí s končiacimi sa „fixami“.

V bankovom biznise sa „zjarieva“. Finančné domy totiž rozbiehajú tradičné jarné reklamné kampane na hypotekárne úvery s poriadnym predstihom. „V minulosti zvyčajne začínali kampane koncom februára, začiatkom marca. V poslednom období však banky spúšťajú kampane podstatne skôr, prípadne vo viacerých bankách prebiehajú kampane celoročne,“ hovorí finančný expert internetového portálu Finančná hitparáda Maroš Ovčarik.

V znamení rastu

Banky majú hneď dva dôvody, prečo sa s kampaňami poponáhľať. Na jednej strane ich láka vlaňajší prudký rast nových hypoték. Objem nových úverov na bývanie sa medziročne vyšvihol takmer o tretinu. Celkovo tak vlani požičali banky klientom štyri a štvrť miliardy eur. „Dá sa očakávať, že rovnaký, a možno aj vyšší rast budeme vidieť aj tento rok,“ skonštatoval hlavný analytik spoločnosti Fincentrum Ján Porázik. Dôvodom je aj fakt, že mnohým klientom sa skončí trojročná fixácia. Priemerne pritom platia približne o jedno percento vyššie úroky, ako ponúka terajší trh.

 

Preťahovanie o klientov

A to už je podľa Porázika dobrý dôvod na „mobilizáciu“. Upozornil, že tak ako vlani, aj teraz bude hlavným ťahúňom rastu práve presúvanie hypoték medzi bankami v snahe o získanie výhodnejších podmienok. „Tak to bolo v prípade 60 percent nových hypoték vlani,“ dodáva Porázik s tým, že v princípe nejde o vznik novej hypotéky, ale o prenesenie „starej“. A to je podľa odborníkov druhý dôvod, prečo banky spúšťajú kampane. Obavy z odlevu klientov do iných bánk.

 

UniCredit neoslnil

Jednou z prvých bánk, ktorá spustila kampaň, je UniCredit. Po zmene slovenského zastúpenia na pobočku a jej prevedenia pod pražskú centrálu chce posilniť svoj retailový biznis na Slovensku. Pre HN to pred časom potvrdil šéf pre Česko a Slovensko Jiří Kunert. „Ide o pomerne normálnu ponuku. Nepriniesli nič, čo by bolo zásadne nové,“ zhodnotil Porázik akciu UniCredit, v rámci ktorej ponúka hypotéku s jednoročným fixom už od 2,5 percenta ročne. Skorým spustením kampane však môže banka podľa neho osloviť viac potenciálnych zákazníkov. Ovčarik však vidí v prípade ponuky UniCredit krok vpred. „Ide o výrazný pokles sadzieb. Zdá sa, že UniCredit využíva synergické efekty vyplývajúce so spojenia bánk v rámci Česka a Slovenska, a to tak z hľadiska prístupu k výhodným zdrojom, ako aj z hľadiska produktového vývoja,“ hovorí.

Na transformáciu UniCredit z riadnej dcérskej spoločnosti na pobočku českej banky sa však podľa zistení HN pozerá zvyšok bankového sektora skôr skepticky. Podobný model sa nechystá odštartovať žiadna z ďalších väčších retailových bánk. Údajne sa to neoplatí.

Lacným hypotékam nahráva do karát nízka úroková sadzba. Tú Európska centrálna banka v závere minulého roka znížila na 0,25 percenta.

Postreh HN: Pozor na dlhy

Nielen v prípade hypoték sme svedkami prudkého rastu úverov u nás. Slováci míľovými krokmi dobiehajú Západ v zadlžovaní domácností. S výdatnou podporou bánk, ktoré vo veľkom nabádajú na úvery. Nečudo. Zisky z úverov, väčšinou pre materské koncerny za hranicami, sú lákavé. O riziku sa však už akosi nehovorí. Krajiny ako Španielsko, Írsko, Grécko, Japonsko či Taliansko by pritom vedeli „rozprávať“, ako ich obyvateľov, ale aj ekonomiky ťažia veľké dlhy domácností. A v prípade Slovenska je o dôvod viac na obavy. Európska centrálna banka totiž drží a zrejme ešte dlho bude držať úrokové sadzby pomerne nízko. A to Slovensku nevyhovuje. Namiesto nuly by nám podľa odborníkov „svedčalo“ približne 2,5 percenta. V praxi sa nám politika ECB môže vypomstiť tak ako Írom či Španielom, ktorých „spláchla“ kríza. K dispozícii máme totiž pomerne „lacné“ úvery, čo láka na väčšie ako zdravé zadlžovanie sa.

Čo ponúkajú banky

ČSOB

– 100% zľava z poplatku za poskytnutie úveru

– možnosť realizovať mimoriadne splátky prostredníctvom bezplatnej aplikácie ČSOB SmartBanking, mesačne do výšky 1,50% zo zostávajúcej istiny úveru, min. 200 eur

 

Prima Banka

– naďalej jednotná úroková sadzba pri FIX3 3,40% a pri FIX5 4,40%

– bez poplatku za poskytnutie, ak klient spláca úver z Osobného účtu v Prima Banke

 

OTP Banka

– pri fixácii na 3 roky sadzby od 3,49%

– bez poplatku za poskytnutie úveru

 

Slovenská sporiteľňa

– v rámci programu Výhodný súčet možnosť získať výhodnejšiu úrokovú sadzbu (s podmienkou zasielania príjmu na účet a poistenia úveru)

Tatra banka

– pri fixácii na 2 roky úrokové sadzby od 3,05%

– možnosť zrýchleného splácania úveru (počas splácania sa úroková sadzba zvýši o 0,30%)

UniCredit Bank

– rovnaká úroková sadzba pre všetkých, pri FIX3 2,99% a pri FIX5 3,09% s poistením úveru

– Hypoúver Invest s transparentnou úrokovou sadzbou 2,50% pre každého s poistením úveru a fixácii na rok

– možnosť platenia poplatku za poskytnutie úveru v mesačnej splátke

Sberbank

– pri fixácii na 3 roky úrokové sadzby 3,19% a pri fixácii na 5 rokov 3,69%(platí počas prvého obdobia fixácie s podmienkou otvorenia balíka služieb môjÚČETdomov, zasielania príjmu na účet v Sberbank a poistenia nehnuteľnosti Môj domov)

– 100% zľava z poplatku za poskytnutie úveru

VÚB banka

– v rámci Balíkovej Flexihypotéky možnosť získať výhodnejšie úrokové sadzby

– klienti môžu hypotéku vybaviť rýchlejšie a bez poplatku za poskytnutie, ak ku znaleckému posudku priložia aj jeho elektronickú formu

– zvýhodnené úrokové sadzby už od 2,99% ročne

mBank

– neúčtuje poplatok za poskytnutie úveru

– od 10.2.2014 účelové úvery na bývanie pre každého klienta s úrokovou sadzbou 2,94% s poistením Credit Life, bez poistenia 3,19% pri fixácii na 3 roky

Oberbank

– bez poplatku za poskytnutie úveru (platí pre fixáciu na 2,3,4 a 5 rokov)

– pri fixácii na 2 roky úrokové sadzby od 2,69%

– bezplatné vedenie bežného účtu na 12 mesiacov

01 - Modified: 2024-04-30 07:54:07 - Feat.: - Title: Banky na Slovensku aj po zavedení špeciálnej dane zvýšili čistý zisk, minulý rok bol v ráde miliárd 02 - Modified: 2024-04-29 12:47:01 - Feat.: - Title: Ako banky Západu zarábajú miliardy na biznise v Rusku 03 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 04 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Vzostup digitálnych bánk pokračuje, správanie ľudí sa ďalej mení
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 19:11