StoryEditor

Abeho ekonomické reformy narážajú na "domácu opozíciu" jeho ženy

04.09.2014, 14:35
Autor:
tasr, stltasr, stl

Prvú dámu Japonska, manželku premiéra Šinzóa Abeho Akie Abeovú často prezývajú "domáca opozícia" pre jej zvyk komentovať to, čo sa jej v politike nepozdáva. V Japonsku je raritou, pretože väčšina prvých dám bola takmer neviditeľná. Dnes vláde odporučila, že by mala obmedziť plytvanie výdavkov a podporiť ekonomiku, kým zvýši daň z predaja na desať percent, čo jej manžel v súčasnosti zvažuje.

Tlačový úrad vlády sa nepokúša Akie Abeovú (52) umlčať, pretože môže pomôcť imidžu premiéra, ktorý je podľa kritikov nacionalista presadzujúci protrhovú politiku.

Akie Abeová v rozhovore pre agentúru Reuters povedala, že vzhľadom na upadajúcu pôrodnosť a starnutie spoločnosti sa Japonsko zrejme zvýšeniu daní nevyhne, najskôr by však malo hľadať iné možnosti. Premiér musí do decembra rozhodnúť, či uskutočniť plánované ďalšie zvýšenie dane z predaja od októbra 2015, pretože zvýšenie od apríla tohto roka na osem percent vyústilo za prvé tri mesiace do júna k ostrému poklesu ekonomiky. Abeová v rozhovore povedala, že pred zvyšovaním dane od apríla manžela odrádzala, ale nedal si povedať.

Podľa jej slov veľa Japoncov nesúhlasí s premiérovou politikou, napríklad s ukončením zákazu účasti vojakov v bojoch v zahraničí, platným od porážky Japonska v druhej svetovej vojne. Povedali jej, že sa obávajú, aby sa krajina nezaplietla do vojny. "Hovorím im, že to sa celkom istotne nestane," zdôraznila.

Manželka premiéra tiež vyjadrila presvedčenie, že Japonsko by malo prestať využívať jadrovú energiu, ak si dokáže zabezpečiť alternatívne energetické zdroje, vzhľadom na riziká, ktoré ukázala nehoda v jadrovej elektrárni Fukušima v roku 2011. Podľa prieskumov je veľa Japoncov za to, aby neboli zastavené jadrové reaktory opäť uvedené do prevádzky, a veľká väčšina podporuje postupný odchod od jadrovej energie.

Abeho vláda rozhodla, že opätovne uvedie do prevádzky reaktory, ktoré splnia sprísnené bezpečnostné štandardy.

Akie Abeová si získala dôveru Japoncov, ale vyslúžila si aj ostrú kritiku. Priznáva, že sa naučila nebrať si ju tak k srdcu po tom, ako sa prvýkrát stal premiérom v roku 2006. "Vtedy som mala pocit, že médiá čakajú na každú moju chybu," hovorí teraz.

"Nie že by mi na tom vôbec nezáležalo. Ale hovorím to, o čom som presvedčená, preto si myslím, že je v poriadku povedať to, čo chcem," citovala ju agentúra Reuters.

Abe skončil svoj prvý mandát po roku pre zlý zdravotný stav a patovú situáciu v politike. V decembri 2012 sa do funkcie vrátil so sľubom, že oživí stagnujúcu ekonomiku a posilní bezpečnosť krajiny.

Akie Abeová hovorí, že premiér je teraz v lepšom zdravotnom stave ako kedykoľvek predtým, na jeho chronické ochorenie čriev mu pomáhajú nové lieky schválené v krajine po jeho prvej rezignácii. Môže si dokonca s priateľmi dať pohárik alkoholu, hoci veľa nepije, dodala. "Dôležité je, aby sa nestresoval." Podľa jej slov sa pozerá sám na filmy na DVD "a ja ho neotravujem, keď chce byť sám".

01 - Modified: 2006-10-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Staviteľ na piesku
01 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 02 - Modified: 2024-04-26 13:44:29 - Feat.: - Title: Ficove výroky znepokojujú opozíciu. Ohrozené sú dôchodky dvoch miliónov ľudí, tvrdia 03 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy 04 - Modified: 2024-04-23 07:45:19 - Feat.: - Title: Mikloš priznáva chybu: Podcenili sme prejavovanie väčšieho pochopenia, to potom využil Fico 05 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 00:47