StoryEditor

Biznismen zahalený tajomstvom. Najbohatší Čech, ktorý zarobil na privatizácii

20.05.2014, 00:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Podnikateľ a finančník Petr Kellner má povesť najbohatšieho a jedného z najvplyvnejších Čechov a tiež trochu tajomného muža.

Kellner sa na verejnosti príliš neukazuje, s médiami komunikuje zriedka. Biznismen, ktorý svoju cestu medzi najbohatších ľudí planéty odštartoval pri kupónovej privatizácii, dnes oslavuje päťdesiatku.

Do sveta "veľkých peňazí" sa absolvent pražskej Vysokej školy ekonomickej prebojoval vďaka úspechu štyroch privatizačných fondov spadajúcich pod Správu prvého privatizačného fondu (Správa PPF). Tú založil spolu s dvoma spoločníkmi. Peniaze na "rozbeh" mu požičal Teplický sklársky holding Sklo Union vedený Štefanom Popovič. Prvý privatizačný fond (PPF) v kupónovej privatizácii získal akcie viac ako 200 firiem v hodnote presahujúcej päť miliárd korún.

O jeho začiatkoch Popovič pred časom povedal, že Kellner presne vedel, čo chce, mal v sebe obrovskú charizmu a v tej dobe ako jediný vedel, ako má fungovať investičná spoločnosť. Podľa niektorých špekulácií tlače však za Kellnerovými úspechmi stoja aj nadštandardné vzťahy s niektorými politikmi.



Spoločnosť PPF sa postupne stala jednou z najväčších investičných a finančných skupín v strednej a východnej Európe a vlastní desiatky významných spoločností z najrôznejších odborov v Česku, Rusku a post-sovietskych štátoch a v Ázii. Zrejme najvýznamnejším krokom v rozmachu PPF bolo ovládnutie Českej poisťovne, ktorej prvých 20 percent akcií kúpila v roku 1996. Teraz je kľúčovou holdingovou spoločnosťou skupiny PPF Group NV so sídlom v Amsterdame.

Kellner stále drží takmer 99 percent PPF, čo z neho robí jedného z najbohatších ľudí planéty. Tento rok ho americký časopis Forbes, ktorý každoročne zostavuje rebríček dolárových miliardárov, umiestnil na 106. miesto s majetkom 11 miliárd dolárov.

Okrem PPF je Kellner známy aj radom ďalších aktivít. S manželkou Renátou v roku 2002 založil Nadáciu Educa (teraz The Kellner Family Foundation), ktorá podporuje vzdelanosť sociálne znevýhodnených študentov, a súkromné ​​gymnázium pre nadané deti v Babiciach neďaleko Prahy. Nedávno vzbudil rozruch kúpou unikátneho hotela Praha v pražských Dejviciach, ktorý nechal zbúrať s tým, že na jeho mieste vyrastie ďalšia škola.

Stálu pozornosť médií priťahuje Kellnerov súkromný majetok. Jeho vila vo Vraném nad Vltavou od architekta Josefa Pleskota sa dostala do učebníc architektúry. K jeho súkromnému majetku podľa dostupných informácií patrí rezidencie v Podkozí na Berounsku, vila na pražskej Hanspaulce a chalupa v Jizerce na Jablonecku. Podľa médií vlastní nehnuteľnosti v Prahe, Londýne, Moskve, v Alpách, na Barbadose a na Britských Panenských ostrovoch.

Kellner sa narodil v Českej Lípe, mladosť prežil v Liberci. V roku 1986 promoval na Fakulte výrobno-ekonomickej Vysokej školy ekonomickej. Pred založením PPF krátko pracoval ako produkčný na Barrandove a potom predával kopírky.

Podľa dostupných informácií je druhýkrát ženatý a je otcom štyroch detí. Zbiera fotografie Josefa Saudka a Františka Drtikola, má veľkú zbierku obrazov, sponzoruje divadlo a gymnázium. Údajne prenajal pre Inštitút Václava Klausa pražský Hanspaulský zámoček.

01 - Modified: 2006-05-23 10:57:00 - Feat.: 0 - Title: Hypotéky a všetky ďalšie úvery v Česku čaká zdraženie
01 - Modified: 2023-11-13 11:54:13 - Feat.: - Title: Rodina zosnulého miliardára Kellnera zakladá nový holding 02 - Modified: 2023-08-03 13:55:36 - Feat.: - Title: Predaj O2: opak predplatného a rozširovanie ponuky. Čo možno čakať od nového väčšinového vlastníka? 03 - Modified: 2022-06-30 10:13:21 - Feat.: - Title: Česká finančná skupina PPF chce odísť z Číny 04 - Modified: 2022-05-31 19:32:11 - Feat.: - Title: PPF čelí žalobe kvôli vytesneniu minoritných akcionárov z O2, píše český portál 05 - Modified: 2022-05-17 08:41:40 - Feat.: - Title: PPF a Home Credit končia v Rusku, ich podnik kúpia tamojší investori
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 07:14